U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Actueel » Agenda » Details

Toon Event Detail

Webinar: Herziening mbo-opleidingsstructuur metaal en Metalektro
maandag 12 september '22
tot en met
maandag 12 september '22


De mbo-opleidingsstructuur, officieel genaamd kwalificatiestructuur van de metaal en Metalektro opleidingen is in ontwikkeling. De planning is om vanaf schooljaar 2023 – 2024 aanpassingen in de kwalificatiestructuur door te voeren. Dit roept vragen op bij iedereen die betrokken is bij de mbo-opleidingen voor de metaal en Metalektro. Hiervoor richten wij een periodiek terugkerend vragenuur in waar je terecht kunt met al jouw vragen.

Stel je vraag!

Wij willen het bijpraat-uur zo goed mogelijk op de informatiebehoefte afstemmen. Heb je een vraag, mail deze dan alvast voor donderdag 8 september naar Marianne van Loenhout (loenhout@metaalunie.nl).


Waarom een kwalificatiestructuur herziening van de mbo-opleidingen metaal & Metalektro (m&m)?
Het aantal beroepen, crebo’s* (ook wel opleidingen) en kwalificatiedossiers in de sectoren m&m is omvangrijk, zo’n 160 beroepen en 52 crebo’s of wel opleidingen. De veelheid is het hoogst van alle technische sectoren. De versnippering die hierdoor is ontstaan, leidt tot problemen in de uitvoerbaarheid, flexibiliteit en aantrekkelijkheid van deze opleidingen in het mbo. De instroom in de metaal en Metalektro-opleidingen is met 15% gedaald in de afgelopen jaren en we trekken onvoldoende nieuwe doelgroepen aan.

Bovendien zullen de opleidingen sneller moeten kunnen aansluiten bij de maatschappelijke transities waar we nu en in de nabije toekomst voor staan. Dat betekent dat de kwalificatiedossiers inhoudelijk ook een update nodig hebben. Het is belangrijk dat we opleiden voor voldoende medewerkers met de juiste skills. Voor studenten biedt deze herziening meer kansen en bredere perspectieven voor uitdagende functies in de maakindustrie.

Aanpak herziening
De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is sinds medio 2021 in gesprek met vertegenwoordigers van (on)bekostigd onderwijs en bedrijfsleven om te komen tot een nieuwe kwalificatiestructuur metaal en Metalektro. Daartoe heeft SBB vanuit haar wettelijke rol, drie ontwikkeltrajecten in het leven geroepen rondom verwante crebo’s* (=opleidingen):
Deze ontwikkeling heeft geleid tot een verdeling in drie hoofdrichtingen, te weten productietechniek, mechatronica en engineering. Tijdens het vragenuur wordt hier meer uitleg over gegeven.

Betrokken partijen
Om tot aantrekkelijk mbo-onderwijs voor de maakindustrie te komen, werken de technische branches en onderwijsinstellingen voor de realisatie nauw samen in een begeleidingsgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van MBO Raad, Vereniging bedrijfstakscholen, SBB, FME, Koninklijke Metaalunie en hun branches.

Datum / tijd / locatie: 12 september 2022 / 16:00 - 17:00 / Online
Doelgroep: Praktijkopleiders binnen bedrijven

Aanmelden
> Meld je hier aan.
Prijs:
Locatie:
Beschikbare plekken:
Bijlage

Direct inschrijven

Webinar: Herziening mbo-opleidingsstructuur metaal en Metalektro, ma 12 sep '22
  • Nog plekken beschikbaar

Reeds ingeschreven