U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Actueel » Agenda » Details

Toon Event Detail

Workshops – Track Circulaire Economie en Smart Industry (district Oost)
woensdag 10 maart '21
tot en met
woensdag 31 maart '21

De versnelling van ICT in de maakindustrie en de transitie naar een werkelijke ‘smart industry’ kan een enorme impuls betekenen voor een verdere ontwikkeling van circulaire businessmodellen. In deze CIRCO Track staan de barrières centraal die de weg naar meer circulaire innovaties en businessmodellen in de smart industry nog blokkeren. Samen met ketenpartners ga je met deze issues aan de slag, ontdek je circulaire kansen en ontwikkel je een eigen circulaire propositie en businesscase.

De smart industry leidt tot verdere automatisering, flexibele en efficiënte productie, digitalisering, ketensamenwerking, gebruik van big data en mogelijk meer customer intimacy. De interconnectiviteit tussen apparatuur leidt tot een aanzienlijk grotere kennis van de conditie en de beschikbaarheid van apparatuur. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een verandering van businessmodellen waarbij functioneel gebruik van apparatuur (in plaats van verkoop) centraal staat of waarbij preventief onderhoud leidt tot zowel een langere levensduur als een scherper spare-parts-management.

Drijfveren voor innovaties zijn de toenemende vraag van een brede groep belanghebbenden (klanten, waaronder met name de overheid, (aankomende) medewerkers, financiers), gunstige profilering, zicht op een constantere inkomensbron en veranderende of toekomstige wet- en regelgeving. Uit een recent onderzoek van TNO blijkt ook dat de zorgen omtrent data-security en de inspanningen t.b.v. data-interpretatie nog barrières zijn op weg naar meer circulaire innovaties en businessmodellen.

Samenwerking met ketenpartners
In deze CIRCO Track staan deze barrières centraal. Om deze barrières weg te nemen is in veel gevallen samenwerking in de keten nodig, we bieden dan ook deelname gezamenlijk met ketenpartners aan. Samen ga je dan tijdens de CIRCO Track met deze issues aan de slag, ontdek je circulaire kansen en ontwikkel je een eigen circulaire propositie en businesscase. We bevelen dus het actief betrekken van ketenpartners aan. Daarnaast verkennen we samenwerkingen om te komen tot gezamenlijke kansen of consortia. De Track wordt ondersteund met een data security scan en inhoudelijke bijdragen van het Cyber Security Centrum Maakindustrie. Ook zal TNO een toelichting geven op de CESI- resultaten en het potentieel voor de maakindustrie.

Driedaags ontwikkeltraject
De circulaire economie is een systeem waarin hoogwaardige diensten worden geleverd en waarin producten langer meegaan, slim worden hergebruikt en gerecycled. Voor de maakindustrie vraagt dit om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen. Hiervoor zijn vaak nieuwe samenwerkingen nodig.

CIRCO biedt een driedaags praktijkgericht ontwikkeltraject aan, om samen met ketenpartners een eigen circulaire propositie in ontwerp en businesscase uit te werken. Zo ontdekken we nieuwe kansen en zetten we circulaire business in gang.

Onderwerpen die in de Track aan bod komen:
• Ontwerp en materiaalkeuzes vanuit circulair perspectief, met extra aandacht voor de rol van data en de security-aspecten;
• Mogelijkheden voor levensduurverlening;
• Onderhoud en remanufacturing vanuit circulair perspectief;
• Recycling-uitdagingen, inclusief registratie uitdagingen;
• Organiseren van een (nieuwe) circulaire supply chain en reverse logistics;
• Toepassing van schaarse materialen en borgen van leveringszekerheid;
• Onderzoeken van werkbare consortia en financieringsmogelijkheden.

Tijdens de CIRCO Track gaan we aan de slag om circulaire business te ontwikkelen en word je op weg geholpen in een gefaciliteerd design-proces, met kennis, instrumenten en interactie met andere bedrijven en ontwerpers. Na afloop heb je zowel een langetermijnvisie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Voor wie?
Maakbedrijven, toeleveranciers en ketenpartners die aan de slag willen of verdere versnelling willen geven aan data driven modellen. Van de design-fase tot end of life. De selectie van deelnemers, na aanmelding, wordt gemaakt in overleg met de mensen van UPCM.

Programma
Planning van de plenaire sessies (dus exclusief individuele afspraken en eigen ‘thuiswerk’):

Workshop 1: 10 maart
• plenair in zoom: 9:00 – 12:30
• plenair in zoom: 15:30 – 17:00 uur

Workshop 2: 24 maart
9:00 – 12:00 uur (1 Zoom sessie)

Workshop 3: 31 maart
• plenair in zoom: 9:00 – 11:00
• Plenair in zoom: 14:30-17:00 uur

Meer informatie een aanmelden: https://www.circonl.nl/agenda/track-cesi-data/

Deze Track wordt georganiseerd in samenwerking met het Nationale Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM), de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland en het Ministerie van EZK.


Prijs:
Locatie:
Beschikbare plekken:
Bijlage

Direct inschrijven

Workshops – Track Circulaire Economie en Smart Industry (district Oost), wo 10 mrt '21
  • Nog plekken beschikbaar

Reeds ingeschreven