U bent niet ingelogd.

MJM bezoekt Europees Parlement

Na een succesvol bezoek aan de Tweede Kamer in Den Haag, heeft de Metaalunie Jong Management het dit jaar buiten de Nederlandse grenzen gezocht. Op 27 mei jl. hebben we namelijk het Europees Parlement te Brussel bezocht. Nadat de leden in Nieuwegein bijeen waren gekomen, zijn we per bus naar Brussel vertrokken. Gedurende de rit was er voldoende tijd om nader met elkaar kennis te maken en werd over actuele onderwerpen met elkaar gesproken. In Brussel had men de koffie bij aankomst al klaar staan. Nadat de deelnemers waren bijgekomen van de rit naar Brussel, en de koffie genuttigd was, begon de rondleiding in het Europees Parlement. Hierbij werden we rondgeleid door een van de medewerkers van Toine Manders, welke we later op de dag zouden gaan ontmoeten. Gedurende de rondleiding werd verteld hoe men werkt in het Europees Parlement, en werd o.a. de vergaderzaal bezocht waar de stemmingen normaal plaatsvinden. Aangezien de verkiezingen er aan zaten te komen, was het relatief rustig in het Parlement.

Het Europees Parlement heeft een belangrijke rol in het wetgevingsproces in Europa. Aangezien de Europese wetgeving direct invloed heeft op de Nederlandse wetgeving en het bedrijfsleven in Nederland, is het van groot belang dat er in Europa wetten worden gemaakt die gunstig zijn voor ondernemers in Nederland. Omdat steeds meer en meer wetten uit Brussel komen, is het ook voor Metaalunie leden belangrijk dat Nederland goed wordt vertegenwoordigd in Europa.

Na een heerlijke lunch in het bedrijfsrestaurant van het Europees Parlement, werden we ontvangen door Toine Manders. Toine Manders zit sinds 1999, toen hij met voorkeursstemmen werd verkozen, voor de VVD in het Europees Parlement. In het Europees Parlement heeft deze volksvertegenwoordiger zitting in de commissie interne en de commissie industrie en energie. Vorig jaar werd Toine Manders uitgeroepen tot Parlementariër van het jaar op het gebied van de interne markt en consumentenbescherming. In het gesprek met Toine Manders ontstond een levendige discussie over o.a. de mogelijkheden van duurzame energie en de invloed van de politiek en de regelgeving op het ondernemersklimaat in Nederland. Met de toenemende mate van de regelgeving in Nederland (wat voor een groot deel ook door Nederland zélf wordt veroorzaakt), wordt het voor ondernemers steeds lastiger om te ondernemen. Toine maakt zich sterk voor een gestroomlijnde wetgeving die werkbaar is in de praktijk. In het gesprek valt op, dat Toine Manders een hele toegankelijke man is, die erg positief in het leven staat, en ervan overtuigd is dat kansen omgezet kunnen worden in succes. Hij beloofde ons zich in te zetten voor de ondernemers in de Metaal, en als we vragen hadden konden we altijd bij hem aankloppen.

Na het leuke gesprek, hebben we met een stadsgids nog een stadswandeling gemaakt in Brussel. De dag werd natuurlijk afgesloten met een lekkere zak Vlaamse frieten. Al met al was het een erg leerzame en bijzondere dag. Het komt namelijk niet vaak voor dat je zo dicht in de ‘keuken van het Europees Parlement’ een kijkje kunt nemen. Dat is ook het grote voordeel van een organisatie als de Metaalunie Jong Management. Je komt op plaatsen waar je normaal niet makkelijk komt, en komt in contact met mensen die je anders wellicht nooit zult spreken. Op 4 juni werd Toine Manders herkozen in het Parlement, en we wensen hem natuurlijk alle succes toe met zijn werkzaamheden!

Namens de Metaalunie Jong Management

Joran van Bussel
Voorzitter, Metaalunie Jong Management