U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Kennisbank » Milieu & energie » Mvo internationaal

Mvo internationaal

De aandacht voor MVO beperkt zich niet meer tot uw bedrijf in Nederland maar strekt zich uit over de hele keten. We spreken dan van internationaal MVO. De aandacht gaat dan vaak uit naar arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers, kinderarbeid, het gebruik van schadelijke stoffen en (meer recent) het gebruik van mineralen uit conflictgebieden. Steeds meer (grote) bedrijven doen aan risicomanagement om de kans op reputatieschade te voorkomen en ook de overheid stelt steeds meer regels aan MVO in uw keten, ook voor het verkrijgen van subsidies.

Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor u als toeleverancier. Mogelijk weet u niet wat de arbeidsomstandigheden zijn bij uw toeleveranciers of heeft u geen zicht op het uitbesteden van productie door directe toeleveranciers (“subcontracting”). Dit kan leiden tot bedrijfsrisico’s, bijvoorbeeld wanneer uw klanten dat wel van u verwachten of wanneer u gebruik wilt maken van subsidies van de overheid.

Tegelijkertijd kunt u ook uw voordeel doen met een kritische markt. Bijvoorbeeld wanneer u wel zicht hebt op uw keten en kunt laten zien dat u en uw toeleveranciers op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemen. U hebt dan mogelijk een voordeel bij aanbestedingen.

Natuurlijk kunt u via de aandacht voor internationaal MVO ook een positieve bijdrage leveren aan de landen waar u zaken mee doet. Bijvoorbeeld wanneer u met uw producten, diensten of kennis kunt bijdragen aan een duurzame economische ontwikkeling in uw exportmarkt. Het mes snijdt dan aan twee kanten. U vergroot uw exportmarkt en u draagt bij aan duurzame ontwikkeling.