U bent niet ingelogd.

Wat kun je verder nog doen?

Met een circulair bouwproject is er een mooie stap gezet naar een circulaire bedrijfsvoering. Maar waarom zou je hier stoppen? Er is vast nog veel meer te behalen. Om binnen hetzelfde bouwwerk te blijven: kun je bijvoorbeeld het energieverbruik verder reduceren of duurzaam opwekken? En wat kun je nog doen aan de kantoorinrichting? Kijkend naar het totaal, dan is er buiten de bouw van het pand zelf, nog 2/3 impact over. Je kunt het energieverbruik aanpakken door bij de bouw te kiezen voor een ontwerp met een lagere EPC (of BENG-eis vanaf 1 januari 2020). Voor de inrichting kun je ditzelfde stappenplan volgen.Daarnaast kun je ook nog met je bedrijfsvoering aan de slag. Weet je bijvoorbeeld al waar de grootste milieu-impact zit in uw bedrijf? Is dat het energieverbruik of juist het woon-werkverkeer?

De impactverdeling kun je inzichtelijk maken met een Organisational Environmental Footprint (OEF). De OEF is eigenlijk een LCA van het hele bedrijf. Zo kun je gericht maatregelen nemen om de impact van uw bedrijfsvoering te verkleinen. Ook kun je meetbaar effecten waarnemen.

Als je denkt wat kun je verder nog meer doen? Denk bijvoorbeeld ook aan circulair aanbesteden, circulair inkopen of het circulair maken van je organisatie. Circulariteit is een manier van denken en het beperkt zich niet tot nieuwbouw!

Wil je meer lezen over circulariteit en de kansen? Neem een kijkje bij de onderstaande initiatieven!

  • Circulaire maakindustrie
    Dit initiatief is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie. Het programma is een samenwerking van brancheorganisaties FME en Koninklijke Metaalunie met het ministerie van EZK en RVO.nl.
  • CIRCO
    Als programma van CLICKNL activeert CIRCO productiebedrijven en creatieve professionals om concreet aan de slag te gaan met circulair ontwerpen. Door producten, diensten en businessmodellen te (her)ontwerpen wordt circulair ondernemen in veel gevallen mogelijk.
  • Circulair Ondernemen
    Het Versnellingshuis Nederland circulair! biedt dit online community-platform. Doel van het Versnellingshuis is circulair ondernemen te stimuleren – en daarmee de circulaire economie (ce). Het Versnellingshuis helpt het bedrijfsleven ook met praktische ondersteuning en handige tools om circulairder te worden.

Loop je tegen problemen aan en wil je geadviseerd worden op het gebied van milieu, duurzaamheid en circulariteit? Dan staan de adviseurs van LBP|SIGHT voor je klaar.Menu