U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Kennisbank » Circulair bouwen MKB-metaal

Stappenplan circulair bouwen MKB-metaal

In opdracht van Koninklijke Metaalunie is er een stappenplan circulair bouwen voor MKB-metaal opgesteld. Het stappenplan moet de leden van de Metaalunie helpen circulaire ambities in de bouw waar te maken. Circulariteit is in steeds grotere mate van belang bij (nieuw)bouwprojecten. We merken dat circulariteit al verankerd is in allerlei wet- en regelgeving. Te stellen valt dat de tijd van lineair bouwen voorbij is.
Het stappenplan bestaat uit overzichtelijke stappen, gevolgd door een uitgebreide toelichting met achtergronden en praktijkvoorbeelden. Het stappenplan circulair bouwen is toepasbaar zowel voor het ontwerpen van nieuwbouw als aanpassingen in de verbouw. De volgende fases worden in het stappenplan verwerkt: voorbereiding, ontwerpen, bouwen en gebruiken.

Stap 1.
Je weet wat circulariteit is, maar hoe wil je de circulariteit gaan toepassen in je project? Je begint met het vaststellen van je circulaire ambitie, daarna stel je je maximale budget vast, onderzoek je de bouwkundige eisen, de esthetische eisen en maak je een grove planning van ontwerp- en bouwfase. Circulair bouwen pak je heel anders aan dan conventioneel bouwen. Het proces ziet er anders uit, en dit heeft ook effect op je planning.

Stap 2.
Nu is het tijd om richting te bepalen. Hierbij bepaal je hoe je ambitie meetbaar wil maken. De gekozen richting heeft ook effect op de te gebruiken hulpmiddelen. Kies je bijvoorbeeld voor een feitelijke meetbare aanpak met behulp van MPG, zo maak je het jezelf gemakkelijker om te focussen.

 

Stap 3.
Dan is het tijd om circulair te gaan ontwerpen. Verken hierbij vooraf de mogelijkheden, voor- en nadelen van verschillende circulaire strategieën. Denk hierbij aan ‘rethink’, ‘reduce’, ‘re-use’ of ‘ re-cycle’. Kijk bij je circulaire ontwerp niet alleen naar de impact van nu, maar ook die van later, als het gebouw bijvoorbeeld wordt afgebroken. Kijk tot slot ook goed naar subsidiemogelijkheden.


Stap 4.
Ook tijdens de bouw kun je nog van alles doen om je circulaire ontwerp te waarborgen of zelfs te verbeteren. Maak bijvoorbeeld duidelijke leveranciersafspraken over de levering en circulaire prestaties. Betrek je beoordeling bij je bouwproces door kritisch te kijken naar de aanbieders. Vergelijk ze ook met elkaar. Tot slot kun je sturen op materiaalstromen. Komt er onverwacht materiaal vrij? Kijk dan of je het elders kunt toepassen.


Stap 5.
Voor een optimaal resultaat gaat circulariteit ook na de bouwfase verder. Zo kun je bijvoorbeeld in de gebruiksfase aan de slag met duurzaam onderhoud. Maar bereid je ook goed voor op de toekomstige sloop. Denk hierbij goed na over demontabele en maak afspraken over eventuele sloop. Tot slot is het van groot belang om gebouwinformatie goed te borgen in bijvoorbeeld een materiaalpaspoort.

Menu

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl