U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Diensten » Metaalunie Rechtsbijstand » Webwinkel-Check

Webwinkel-Check

Levert u via een webwinkel zaken of diensten aan consumenten? Dan heeft u met een groot aantal wettelijke regels te maken. Het is al weer even geleden, maar op 13 juni 2014 zijn deze regels voor het laatst gewijzigd. Deze wijziging was het gevolg van een Europese richtlijn en betekende een flinke verbetering van de (rechts)positie van de consument. Zo heeft de consument bijvoorbeeld 14 dagen na ontvangst van de zaak de tijd om de aankoop ongedaan te maken, ook als het product niet kapot is. Het is van belang aan de wettelijke regels te voldoen.

Boete
Heeft u uw webwinkel niet op orde, dan kan de Autoriteit Consument en Markt u daarvoor een boete geven die kan oplopen tot
€ 900.000,-. Een ander vervelend gevolg van het niet voldoen aan de regels is dat u bij eventuele geschillen met consumenten al snel aan het kortste eind trekt. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat u verplicht bent om een maatwerkproduct terug te nemen (terwijl een maatwerkproduct niet zonder opgave van reden kan worden geretourneerd als u wel aan de regels voldoet), om de consument de koopprijs terug te betalen en de verzendkosten voor eigen rekening te nemen. Kortom, het niet voldoen aan de regels kost u dus geld.

Webwinkel-Check
Om u te helpen om aan alle regels voor het online zakendoen te voldoen, heeft Metaalunie een dienst ontwikkeld: de Webwinkel-Check. Het doel van deze check is om u te laten weten aan welke wettelijke eisen uw webwinkel nog niet voldoet en wat u kunt doen om dit te veranderen. We zullen onder andere kijken naar de informatie die u de consument geeft over uzelf, uw producten, de rechten van de consument en over het bestellen, maar ook naar de manier en het tijdstip waarop u dat in het bestelproces doet. Ook kijken we naar het gebruik van cookies en naar hoe u omgaat met de persoonsgegevens van consumenten. De check bestaat uit twee delen. Eerst komen wij bij u op bezoek om de bestaande inrichting van uw webwinkel en het bestelproces met u door te nemen. Daarna gaan we aan de slag met de daadwerkelijke controle van uw webwinkel en leggen wij de bevindingen vast in een rapportage. In de rapportage kunt u onze aanbevelingen lezen, uiteraard voorzien van een toelichting. Verder zullen wij in de rapportage concrete tekstvoorstellen opnemen, om het voor u zo makkelijk mogelijk te maken eventuele veranderingen door te voeren. De kosten voor het laten uitvoeren van de Webwinkel-Check bedragen € 350,- ex btw per webwinkel.

Meer informatie
Mocht u vragen hebben over de Webwinkel-Check of wilt u uw webwinkel door Metaalunie Rechtsbijstand laten controleren, dan kunt u contact opnemen met mw. mr. H.W. Grootendorst. U kunt haar bereiken op telefoonnummer (030) 605 33 44 of via e-mail mr@metaalunie.nl.

Contact

Bel of mail ons                  

T (030) 605 33 44
F (030) 601 36 27

mr@metaalunie.nl