U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Verbetercheck Fysieke Belasting voor metaalsector vernieuwd en uitgebreid
Er is een nieuwe versie van de Verbetercheck Fysieke Belasting uitgebracht. Dit onderdeel van de arbocatalogus voor de metaalbewerking en metalektro is aangepast aan de laatste wettelijke voorschriften en de stand der techniek. Ook zijn er richtlijnen toegevoegd voor zittend werk en voor werken tijdens de zwangerschap. Bij de Verbetercheck horen factsheets met tips om werkprocessen minder belastend te maken.

Aan de slag om de fysieke belasting te verminderen
De Verbetercheck Fysieke belasting van 5xbeter is een digitale vragenlijst waarbij je na het beantwoorden van de vragen automatisch inzicht krijgt in de resultaten. Blijkt uit de verbetercheck dat niet volgens de richtlijnen wordt gewerkt, dan moet het bedrijf verbeteringen doorvoeren. Bij de Verbetercheck horen factsheets met tips om fysieke belasting te verminderen. Dat kan door hulpmiddelen te gebruiken waardoor je bijvoorbeeld minder hoeft te tillen of sjouwen. Of door belastende werkhoudingen of repeterende bewegingen af te wisselen met lichtere werkzaamheden.
Het werk is in elk metaalbedrijf weer anders. Daarom worden er geen standaardhulpmiddelen of processen voorgeschreven. De factsheets schetsen de mogelijkheden, waaruit bedrijven voor hun situatie passende maatregelen kunnen selecteren.

Ook aandacht voor zittend werk
Omdat er behoefte was aan richtlijnen voor kantoorwerk is de Verbetercheck daarmee uitgebreid. Door automatisering is dat steeds meer ononderbroken zittend werk geworden. De Verbetercheck signaleert nu ook de gezondheidsrisico’s die daarmee zijn verbonden. De factsheet Zittend werk geeft tips om zitten af te wisselen met beweging. Bijvoorbeeld door te staan of wandelen tijdens een overleg.

Werken tijdens de zwangerschap
Ten slotte bevat de Verbetercheck nu ook richtlijnen voor veilig en gezond werken tijdens de zwangerschap. Het gaat daarbij in feite om de wettelijke voorschriften op dat gebied. Het advies is om die richtlijnen te bespreken met een zwangere medewerkster en daarover samen afspraken te maken.

Informatie en ondersteuning via 5xbeter.nl
De Verbetercheck en de bijbehorende factsheets zijn te vinden op de website van 5xbeter. Bedrijven die vragen hebben over de Verbetercheck of het maken van een plan van aanpak kunnen kosteloos een beroep doen op de Verbetercoaches van 5xbeter.

Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Politieke aard-
verschuiving

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl