U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Laat ambachtsman lesgeven zonder papiertje
‘Mensen uit de praktijk zijn prima in staat om hun kennis door te geven, zoals de meester/gezel van vroeger. Maar dat administratieve gedeelte en de pedagogische ins & outs ligt ze minder. We hebben het te ingewikkeld gemaakt en te risicomijdend. Stel dat in 2% van de gevallen niet de juiste kwaliteit geleverd wordt. Moet je dan die andere 98% prima docenten zonder papieren onbenut laten? Als we de scholing onorthodox aanpakken krijgen we te maken met de organisatie van het onderwijs en ook met wet- en regelgeving. Mag die ambachtsman lesgeven zonder papiertje? Ik zou zeggen: Nood breekt wet. Het is mooi dat in Nederland alles zo goed en zorgvuldig geregeld is, maar aan alles zit een optimum. Het leven is soms ook risico’s nemen.’ Aldus Koninklijke Metaalunie voorzitter Mark Helder in een interview op www.techniekpact.nl.

Helder gaat verder in op het Aanvalsplan Techniek dat hij ziet ‘als de noodklok die nu luidt om het écht anders te gaan doen.’ Onlangs lanceerden de vijf technische sectoren in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland het Aanvalsplan Techniek om de arbeidsmarkt voor technici totaal anders in te richten. Helder is een groot voorstander van de intensieve samenwerking die het plan behelst: ‘Via de Gouden Poort gaan we meer mensen uit allerlei richtingen de techniek in krijgen. Of dat nou in de metaal is, in de bouw of de techniek, dat maakt dan niet uit. Als we de aantrekkingskracht van de sector maar vergroten. 60.000 vacatures is niet mis. De kracht van het plan is dat we het in gezamenlijkheid vormgeven. Iedereen snapt inmiddels wel dat we het niet oplossen als we allemaal in ons eigen bubbeltje blijven zitten. Dat gaat dus niet alleen om oplossingen binnen je bedrijf, maar ook tussen bedrijven. Mijn motto is "delen is groeien". Vorige week was ik bij twee technisch ondernemers op bezoek, in principe concurrenten van elkaar. Maar die hadden zo’n goede relatie opgebouwd dat ze nu af en toe mensen aan elkaar uitlenen. Dat is natuurlijk heel spannend: raak je geen kennis kwijt, of de mensen zelf? Maar dat gaat dus prima waardoor ze hun flexibiliteit vergroten. Dat je aan de ene kant op het scherpst van de snede achter opdrachten aan gaat, maar tegelijkertijd mensen kan delen. Dat is toch prachtig!’

LEES HIER HET HELE INTERVIEW MET MARK HELDER
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Politieke aard-
verschuiving

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl