U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Op een mooie en goed bezochte nieuwjaarsbijeenkomst heb ik vrijdag 20 januari uit handen van mijn voorganger, Fried Kaanen, officieel de voorzittershamer van Koninklijke Metaalunie ontvangen. Het voorzitterschap gaat voor mij nu echt beginnen! Ik heb er veel zin in. Het zal flink aanpoten zijn om op een goede manier in de voetsporen van Fried te treden. Maar gezien de vele positieve reacties die ik al heb ontvangen na mijn ‘maidenspeech’, gaat dat zeker lukken!

Voor degenen die niet in de gelegenheid waren om met mij kennis te maken tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst: ik ben Mark Helder, 51 jaar en woonachtig in Den Oever. De mkb-maakindustrie is mij niet vreemd. Ik ben jarenlang eigenaar geweest van HGG en heb interim directie gevoerd bij Rolan Robotics. Op de achtergrond ben ik nog steeds bij deze bedrijven betrokken. Als voorzitter van Tetrix Techniek draag ik technisch onderwijs een warm hart toe.

Om maar met de deur in huis te vallen: dit jaar wordt een belangrijk jaar. Een jaar waarin we voor keuzes staan en een richting gaan kiezen naar de toekomst van zowel Metaalunie zelf als de gehele Nederlandse mkb-maakindustrie. Het zijn keuzes die we eigenlijk niet meer kunnen negeren, gezien alle turbulentie om ons heen. Maar als we de goede knopen doorhakken, staat ons een bloeiende toekomst te wachten als sector, met veel kansen.

De mkb-maakindustrie is beland in een cruciale fase van een technologische-, energie- en verduurzamingstransitie. Nog los van actuele problemen, als het aantrekken en behouden van personeel en prijsstijgingen van materialen en energie, zijn dit forse uitdagingen. Om die succesvol aan te gaan, draait alles om mens, innovatie en duurzaamheid in alle aspecten. We hebben meer vakmensen nodig en moeten daarom vaker buiten de bekende kaders denken en handelen. Het Aanvalsplan Techniek geeft deels antwoord op de vraag hoe we dat gezamenlijk in de techniek kunnen doen. Maar een oplossing kan ook zijn digitalisering en automatisering. Dat moet echt bereikbaar worden voor alle mkb-maakbedrijven. Bedrijven moeten ondersteund worden, waarbij digitalisering ook voor kleinere bedrijven haalbaar moet zijn. Het is ook broodnodig om slimmer, innoverend en sneller te kunnen produceren. Dat verduurzaming urgenter is geworden, zal u niet ontgaan zijn. Maar de tijd van alleen dit constateren, is voorbij: die handschoen moeten we nu echt oppakken.

Hoe we dat doen, hoor ik ook graag van jullie. Daarom zal ik de komende maanden, zoals dat dan heet, ‘het land in gaan’ om met nog meer Metaalunieleden kennis te maken. Om in gesprek te gaan over de toekomst van onze prachtige sector en hoe Metaalunie hieraan kan bijdragen.

Mark Helder, Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl