U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
3 november 2022 vond onder grote belangstelling de kick-off plaats van het waterstofproject van de provincie Flevoland. Centraal stonden de volgende thema’s:
  • Succesvol waterstof ecosysteem: wie hebben we nodig om tot een succesvol ecosysteem te komen?
  • Samenwerking publiek/privaat/kennisinstellingen: welke vraagstukken liggen er om tot realisatie te komen?

Gedeputeerde Jop Fackeldey (Energie): “Omdat waterstof kan helpen om Flevoland te verduurzamen en om onze groene stroomvoorziening beter in balans te brengen, is het van belang dat zoveel mogelijk partijen de zelfde ambitie hebben. Ik ben heel blij dat we in zo’n korte tijd al zoveel partners hebben weten te enthousiasmeren om mee te doen. En tegelijkertijd spreek ik namens alle partijen als ik zeg dat er gerust nog meer bij mogen! Dus doe ook mee, zou ik zeggen.”

Economisch belang
Zijn collega Jan-Nico Appelman (Economie) vult aan: “De waterstofeconomie draait niet alleen om de juiste technieken en verbindingen, maar ook juist om de inzet en scholing van mensen. Daar ligt een grote kans voor Flevoland, want hierdoor ontstaan er nieuwe banen. Waterstof helpt de verduurzaming, maar ook de economische groei van onze provincie. Een goede samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs is daarbij onmisbaar.”

Waterstof als middel
Met de getekende verklaring geven de partijen aan om de komende jaren de ontwikkeling van de waterstofeconomie een flinke zet voorwaarts te geven. Waterstof kan als energiedrager bijdragen aan de oplossing voor het overvolle stroomnet. Het kan als vervanger van fossiele brandstof dienen, bijvoorbeeld bij de Maximacentrale in Lelystad, die nu nog op aardgas draait. Ook het transport over de weg, het water en door de lucht kan door middel van waterstof haar uitstoot van broeikasgassen verminderen. De partijen gaan aan de slag met de opwek van (groene) waterstof en het gebruik ervan. 

Koninklijke Metaalunie heeft zich verbonden aan het project. Natuurlijk willen we meedoen! We willen graag een inventarisatie maken wie van onze leden in de provincie Flevoland actief is of wil worden op het gebied van waterstof. Dat kan zijn als gebruiker of als ontwerper/leverancier van apparatuur en systemen. Graag uw reactie sturen naar Okko Ebens, regiosecretaris midden: ebens@metaalunie.nl

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl