U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De huidige situatie op de energiemarkt met extreem hoge prijzen voor zowel elektriciteit als aardgas veroorzaken veel onzekerheden voor ondernemers. Op het moment dat een energiecontract verlengd moet worden ontstaan er veel vragen. Welke opties heb ik nog? Kan ik de prijzen voor een bepaalde periode vast zetten of kan ik alleen maar een contract afsluiten met variabele prijzen? Wij zetten een paar zaken voor u op een rij, zodat u mogelijk een betere afweging kunt maken. Echter let op: de situatie verandert per dag, mogelijkheden die wij hieronder beschrijven kunnen soms wel en soms niet beschikbaar zijn.

Keuzemogelijkheden per type aansluiting

  • Heeft u een kleinverbruikaansluiting dan kunt u op dit moment alleen een variabele aanbieding krijgen. Tussenpersonen bieden momenteel geen variabele tarieven aan. U dient dus rechtstreeks bij de leverancier een offerte aan te vragen.
  • Heeft u een grootverbruikaansluiting al niet in combinatie met een kleinverbruikaansluiting dan zijn er meer mogelijkheden. Deze hangen echter af van de leverancier. U heeft de volgende opties: een offerte voor grootzakelijke afnemers op individuele basis, inkoop via een bundel met een vaste prijs dan wel met strategische inkoop*
Andere afwegingen die u mee kunt nemen:

  • Welk risico kunt of wilt u nemen? (kunt u achteraf doorberekenen of wilt u vooraf begroten)
  • Wilt u individueel of collectief inkopen?
  • Bent u budget gedreven? In dat geval is het advies om te kiezen voor een vaste prijs/vaste periode (zodra deze optie weer wordt aangeboden op de markt)
  • Maakt energie meer dan 5% uit van de totale kosten? In dat geval is het advies om inkoop strategisch* te laten bundelen)
Inkoop op basis van de APX tarieven
Dan is er nog de mogelijkheid om in te kopen op basis van de APX tarieven. APX is een beurs waar energie verhandeld wordt. Vraag en aanbod van elektriciteit en gas komen hier bij elkaar waardoor een transparante prijs tot stand komt. Bedrijven kunnen via intermediairs energie kopen op basis van de APX koersen met daarop een toeslag voor de energieleverancier c.q. intermediair. Leden van Metaalunie kunnen vanaf januari 2023 gebruik maken van deze mogelijkheid.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over inkoop van energie of wilt u weten wat Metaalunie voor u kan betekenen bij de inkoop van energie kijk dan op de ledenvoordeelpagina van energie-inkoop. Of stel uw vragen via energie@metaalunie.nl.

* Strategische inkoop: dit is een inkoopmethode waarbij u zich voor een periode van driejaar bindt. U weet vooraf niet welke prijs u voor de ingekochte energie betaalt. De intermediair die strategisch voor u inkoopt (dit is meestal methode van inkoop waarbij de energiebehoefte van meerdere klanten van de intermediair wordt gebundeld) koopt op verschillende momenten delen van de energiebehoefte van zijn klanten in op de termijnmarkt. De afnemer weet op 31 december wat hij of zij in het komend jaar gemiddeld gaat betalen voor energie.

Blog

Blog

Adriaan Vonk / Directie      

Ondernemers bedankt!

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl