U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De traditionele derde dinsdag van september werd weer op ouderwetse wijze georganiseerd in Den Haag. De zon scheen volop en de rijtoer kon ‘normaal’ plaatsvinden. De weg naar de jaarlijkse miljoenennota was echter wel anders dan normaal. Tot op het laatste moment werd er gesleuteld aan de begroting voor 2023. De gepresenteerde cijfers waren daardoor alweer achterhaald en het is zoeken naar de precieze plannen. 

Wel is helder dat het kabinet ervoor kiest om het bedrijfsleven zwaarder te belasten, zonder rekening te houden met de uitdagingen die bij ondernemers op het bordje liggen. En dat is meer dan een gemiste kans. Het zijn op dit moment hectische tijden, waarin kosten hoog oplopen door sterk stijgende prijzen. Het is meer dan terecht dat daar volop aandacht voor is, maar het raakt iedereen. Dus zou je denken dat er ook voor iedereen een oplossing komt, al dan niet gedeeltelijk. Ik vind het dan niet logisch om de lasten vooral bij de (mkb) ondernemers te leggen via fiscale maatregelen. De ingezette lijn om het mkb fiscaal tegemoet te komen wordt daarmee verlaten en zelfs weer grotendeels teruggedraaid. Dat is zwalkend beleid en raakt vooral de grote meerderheid van hardwerkende mkb-ondernemers. 

De impact van de gestegen energiekosten is voor mkb-maakbedrijven groot. De kosten voor gas en elektriciteit zijn het afgelopen jaar tussen de 3 tot 8 keer hoger geworden. Ondernemers kunnen de gestegen kosten in veel gevallen geheel niet of niet geheel doorberekenen aan de klant. Daardoor staan de resultaten van mkb-bedrijven onder druk. Steeds meer schrijven mkb-maakbedrijven rode cijfers of verwachten dat 2023 een zeer moeilijk jaar wordt. Het is mooi dat het kabinet maatregelen neemt om de energierekening te dempen voor burgers, maar voor het mkb wordt (vooralsnog) niets gedaan. 

Uit het regeerakkoord van dit kabinet sprak veel lof en waardering voor het mkb. Nu is het tijd dat die mooie woorden worden omgezet in daden waar het mkb echt wat aan heeft. In goede tijden mooie woorden hebben is altijd makkelijk, maar in slechte tijden woorden omzetten in daden, zegt veel meer over de waarde van die mooie woorden.

Jos Kleiboer,
Directeur Beleid Koninklijke Metaalunie
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl