U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Duitse werktuigmachine-industrie blijft orders scoren
De orders van de Duitse werktuigmachine-industrie zijn bijna op het recordniveau van 2018. In het tweede kwartaal van 2022 stegen de bestellingen met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bestellingen vanuit eigen land stegen in Q2 met 27 procent en die uit het buitenland met 23 procent. Ondanks de huidige moeilijke randvoorwaarden hebben de orders voor bewerkingsmachines zich in het tweede kwartaal goed ontwikkeld. Dat laat de VDW (Vereniging van Duitse Werktuigbouwmachines) weten.

China en VS blijven sterk
De buitenlandse handel wordt vooral ondersteund door de vraag van buiten de EU. Met name de markten China en de VS blijven sterk. De zware lockdown in Shanghai en andere steden heeft in het tweede kwartaal geen diepere sporen achtergelaten. Wat de technologieën betreft, stuwt machinale bewerking momenteel het algehele resultaat naar boven. In de eerste helft van het jaar nam de vraag twee keer zoveel toe als naar de vormtechnologie. Dit is een indicatie dat grote projecten in de auto-industrie, met name in Duitsland, momenteel on hold staan. Vormtechnologie is goed voor ongeveer 30 procent van de totale verkoop van gereedschapsmachines. Met name de perstechniek wordt toegepast bij grootschalige projecten.

Omzet is punt van zorg
De omzet is een punt van zorg. In de eerste helft van het jaar was die 7 procent hoger dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. De bezettingsgraad steeg licht van 85,9 procent in april naar 87,4 procent in juli.

70 procent van de Duitse productie gaat naar de export, die in het tweede kwartaal weer op gang kwam. De statistieken laten een stijging van 5 procent zien in de eerste zes maanden. De export naar Azië groeide met 11 procent het sterkst in een regionale vergelijking. De grootste markt, China, leverde echter slechts een onevenredig kleine bijdrage met een stijging van 5 procent. Japan, India en enkele kleinere markten in Zuidoost-Azië lieten echter een stijging zien van dubbele cijfers. Ook de zaken met Amerikaanse klanten gaan nog steeds goed, met een plus van 9 procent.

Economische ontwikkeling
Europa stagneert op het niveau van vorig jaar, waarbij vooral de export naar Oost-Europese landen sterk terugliep door de ontwikkelingen rondom Rusland. Daarentegen is de export naar West-Europa aanzienlijk toegenomen. De invoer nam in totaal met 16 procent toe. De onzekerheden voor de economische ontwikkeling zijn verder toegenomen. Het einde van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nog niet in zicht. De energievoorziening in de komende herfst/winter blijft onzeker met alle gevolgen van dien. In de grootste markt, China, zijn er tekenen van een zwakke macro-economische groei en er zijn geopolitieke gevaren rond Taiwan. Het ondernemingsklimaat in de werktuigmachine-industrie is dan ook vertroebeld. Aan de creditzijde is er nog steeds een hoge investeringsbehoefte voor de klimaatverandering. Het onlangs goedgekeurde investeringsprogramma in de VS zal ook een impuls geven aan de industrie.

Bron: Metaalnieuws
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl