U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Uitzendbureau Randstad toont nu de commercial 'andersom sollicitatie'. In dit reclamefilmpje zijn de gebruikelijke rollen omgedraaid en zitten directieleden nerveus op een rijtje te wachten tot ze bij een potentiële medewerker op sollicitatiegesprek mogen.

Ook de Economische Barometer van het MKB-metaal over het tweede kwartaal laat zien dat de krapte op de arbeidsmarkt ongekend groot is en dat er dus voor de sollicitant iets te kiezen valt. Het aantal vacatures in het MKB-metaal beslaat bijna 8% van het totale aantal werkenden in de sector. Ondernemers verwachten dat zij een derde van deze openstaande vacatures niet kunnen invullen. En dat op een moment dat de orderportefeuille voor veel bedrijven erg groot is.

Door allerlei instanties waaronder Metaalunie en OOM wordt er hard gewerkt om scholieren, zij-instromers en uitzendkrachten toch vooral voor het MKB-metaal te laten kiezen. Maar wij zijn niet de enige sector die op zoek is naar medewerkers… Ook andere sectoren doen er alles aan om nieuwe medewerkers te werven en om talent aan zich te binden. Op de korte termijn is het zaak om wervingsacties via de juiste kanalen uit te zetten, en om duidelijk ‘het verhaal van de organisatie’ te vertellen. Waarom zou iemand nu bij jou moeten komen werken? Wat voegt jouw bedrijf toe aan de samenleving en hoe kan iemand zich bij jouw bedrijf ontwikkelen? De antwoorden op deze vragen zijn relevant voor bijna iedere sollicitant.

Het vervullen van vacatures vraagt echter niet alleen om korte termijn wervingsacties en een sterk verhaal. Om in de toekomst aantrekkelijk te blijven voor nieuwe en bestaande medewerkers zal personeelsmanagement meer nog dan in het verleden een belangrijke en structurele plaats moeten krijgen binnen elk bedrijf. Langetermijnsamenwerking met scholen en het continue opleiden van medewerkers zijn daarin cruciaal. Voor het gemiddelde mkb-bedrijf is dit geen sinecure; mensen opleiden naast het draaien van de reguliere productie vraagt veel inzet en energie. Deze investering is niettemin absoluut nodig om op de lange termijn jongeren te interesseren en behouden voor onze sector. Daarbij leidt je jongeren niet alleen op voor je eigen bedrijf maar ook voor anderen en de sector als geheel.

Overigens spreek ik ook vaak genoeg ondernemers die meemaken dat stagiairs en bbl’ers na een paar jaar terugkomen ‘omdat het zo fijn werken is in het bedrijf’ of ‘omdat ze bij hen continue nieuwe dingen mogen doen en leren’. Dat zijn mooie momenten, waarop het eigen gras toch wat groener lijkt dan het gras bij de buren.

Adriaan Vonk, directeur Dienstverlening en Branches Koninklijke Metaalunie

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog

Adriaan Vonk / Directie      

Een vacature is geen sinecure

Lees meer.