U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederland valt uit top 5 concurrentieranglijst: Tijd om in actie te komen
Nederland is uit de top 5 van de belangrijke IMD-concurrentieranglijst van landen gevallen. Dat maakte het Zwitserse onderzoeksinstituut bekend. Het nieuwe onderzoek laat zien dat Nederland qua concurrentievermogen is gedaald naar de zesde plek, na jaren trouw op plek vier te hebben gestaan. Zo zakte Nederland ten opzichte van een jaar eerder op het terrein van de kracht van onze economie, van plek twee naar plek negentien. Onze relatief zware en lange lockdown speelde Nederland hier onder meer parten.

‘Recente ontwikkelingen als het gebrek aan capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en niet doortastend overheidsbeleid zorgen ervoor dat het lastig zal worden een plekje in die top 5 terug te veroveren’, zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie. ‘Het is niet voor niets dat Metaalunie aandringt op een stimuleringsregeling voor productie-innovatie (zie ook MKB-booster stimuleert productie-innovatie). Om blijvend te kunnen concurreren met andere landen moeten we investeren in slimmer en flexibeler produceren. Om dat aan te jagen hebben mkb-maakbedrijven een steuntje in de rug nodig. Maar ook bereikbaarheid van bedrijfsterreinen staat onder druk, ook daar moet aandacht voor komen’.

Concurrentieranglijst toont verslechtering beleid
De top vijf van deze belangrijke concurrentieranglijst bestaat nu uit: Denemarken, Zwitserland, Singapore, Zweden en Hong Kong. Met name opvallend is de sterke prestatie van de Denen, die zeer goed scoren op onder meer duurzaamheid, digitalisering, productiviteit en voorspelbaar overheidsbeleid. De IMD-ranglijst voor het concurrentievermogen van landen is opgebouwd uit meerdere deelindicatoren. Opvallend is dat Nederland met name op het punt van overheidsbeleid en randvoorwaarden voor groei sterk is gezakt de afgelopen tien jaar.

Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

15000 mijlpalen

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl