U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Voor het mkb neemt de regeldruk al vele jaren toe. Het is lastig om de schade in cijfers uit te drukken, maar de laatste kabinetsperiode nam de druk met €5 miljard toe. De bedoelingen zijn goed hoor, maar we schieten daar niet zoveel mee op als Think Small First vooral met de mond beleden wordt. Het mkb is toch echt de motor waarop de Nederlandse economie draait.

De hoge regeldruk kost de mkb’er te veel onnodige tijd en geld en leidt tot onnodige frustraties en risico’s. We snappen echt wel dat er verplichtingen zijn, maar veel aangekaarte regeldrukproblemen bij het mkb worden niet serieus genoeg behandeld door ministeries, laat staan opgelost. Herhaling is de kracht van …. Dus nog maar een keertje: veel wetgeving is door het grootbedrijf nog wel na te leven, maar vooral het kleinbedrijf wordt vaak met disproportionele regeldrukkosten en -risico’s opgezadeld. Een van de voorbeelden daarvan is de Wet verbetering poortwachter: als de administratie niet klopt, heb je zo een extra ziektewetjaar of boete aan je broek hangen.

Ondernemers zijn gelukkig positief ingesteld en zien snel kansen, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen. Zo’n kans doet zich voor door het onlangs door de Tweede Kamer en de minister van EZK omarmde motie van Tweede Kamerlid Van Haga. De motie roept het kabinet namelijk op om het regeldrukplan van MKB-Nederland, waar Koninklijke Metaalunie aan heeft meegeschreven, uit te voeren. Het mkb wordt daarbij de norm voor bestaande en nieuwe regels. Aan de hand van zogenaamde indicatorbedrijven wordt de regeldruk zowel meetbaar als werkbaar aangepakt. Een aanpak die in Duitsland succesvol is en waar we veel van kunnen leren en die wij vol willen ondersteunen.

Onmisbaar zijn hierbij: een kwantitatieve reductie doelstelling, een minister die niet presterende collega ministers in de Ministerraad op het matje roept, én een politieke wil bij het hele kabinet.

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

15000 mijlpalen

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl