U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het nieuwe jaar start uitdagend, en ook veelbelovend. Het zijn nog steeds onzekere tijden, nu weer door de oplopende besmettingen van de omikronvariant. Aan de andere kant lijkt het economisch in onze maakindustrie nog steeds redelijk goed te gaan, zo blijkt uit onze Economische Barometer over het vierde kwartaal van 2021. En er is sinds deze week een nieuw kabinet, wat een hele reeks uitdagingen heeft geformuleerd. Het kabinet heeft daarom de term ‘ministers voor’ geïntroduceerd, naast ‘ministers van’. Ik ben benieuwd of dit het nieuwe politieke elan gaat brengen waar om is gevraagd.

Ondanks dat we vanwege de goede afsluiting van 2021 het nieuwe jaar 2022 met een positief gevoel gestart zijn, kijken we zeker niet zorgeloos naar de komende maanden. De uitdagingen als hoge materiaalprijzen, lastige levertijden en een krappe arbeidsmarkt zijn immers onverminderd aanwezig. De verwachtingen voor 2022 zijn daarom voorzichtig door al die onzekerheden in de markt en nog steeds door corona.

Als vereniging voor mkb-maakbedrijven staat Koninklijke Metaalunie er goed op. In 2021 was er een gezonde ledenontwikkeling en zijn er weinig faillissementen in de ledenkring geweest. Maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Dus 2022 vraagt weer veel inzet om de bedrijven in de mkb-maakindustrie te blijven ondersteunen en vooruit te helpen in hun ontwikkeling. Productiviteit en de arbeidsmarkt staan in 2022 centraal en krijgen extra focus in onze brede waaier aan activiteiten voor de leden.

En uiteraard blijven wij in Den Haag actief lobbyen voor de belangen van de mkb-maakbedrijven. Zeker nu in het regeerakkoord van alles wordt beloofd ten gunste van het mkb. Je kunt daar allerlei spreekwoorden op los laten: van ‘geen woorden, maar daden’ tot ‘belofte maakt schuld’. Feit is dat er door het kabinet dit jaar ‘geleverd’ moet worden.

Zo staan we voor een nieuw jaar, met nieuwe voornemens en nieuwe uitdagingen. Ik hoop van ganser harte dat het ‘normale’ leven weer zijn beloop krijgt. Ik wens iedereen veel gezondheid en een voorspoedig jaar.

Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl