U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afzetprijzen in de industrie ruim hoger
De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde van 62,5 in oktober naar 60,7 in november, wat duidt op een iets tragere groei. Zowel de productie als de nieuwe orders namen in een lager tempo toe. Dit komt niet als een verrassing gezien de tragere groei van de productie in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Bovendien ligt de Nederlandse industriële productie na de snelle groei sinds eind vorig jaar op een recordniveau. Veel ondernemers worstelen met tekorten aan materialen, personeel en machines.Afgezien van deze tekorten vraagt ook de liquiditeit veel aandacht van ondernemers. Door lockdowns in havens en fabrieken in Azië lopen levertijden nog altijd op. Hoewel vaccins in hoog tempo worden toegediend, verspreiden nieuwe varianten van het coronavirus zich in hoog tempo, waaronder de omikron-variant, die waarschijnlijk zal leiden tot verdere ontregeling van toeleveringsketens. Vanwege de lange levertijden plaatsen inkopers meer orders, om tenminste iets geleverd te krijgen. Dit heeft geleid tot een sterke toename van voorraden van onderdelen en materialen. De lange levertijden hebben ook geleid tot historisch snel stijgende inkoopprijzen. Dit betekent dat ondernemers goed op de kasstroom moeten letten. Sommige bedrijven hebben de voorraden met 30 procent zien toenemen. De voorraden nemen ook toe doordat van een product dat bijna klaar is een onderdeel ontbreekt, bijvoorbeeld bij machinebouwers. De machine kan dan niet worden uitgeleverd en met dus tijdelijk worden opgeslagen. Als de voorraden verder toenemen, zullen ondernemers zich waarschijnlijk meer richten op nauwkeuriger voorraadbeheer.

Een ander belangrijk onderwerp zijn de afzetprijzen. Ondernemers moeten de afzetprijzen snel verhogen om rode cijfers te voorkomen. Zoals verwacht namen de afzetprijzen in november nog sneller toe, voor de tweede maand op rij in recordtempo. Deze keer rapporteert 55 procent van de ondernemers een toename van de afzetprijzen. We verwachten nog steeds dat de afzetprijzen verder zullen toenemen doordat ondernemers onderhandelen met hun afnemers.Afzetprijzen hoger in oktober 2021
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 20,2 procent hoger dan in oktober 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 17,0 procent duurder dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ongeveer 72 euro, ruim het dubbele van een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna 64 euro. Dat was 78,5 procent meer dan een jaar eerder.

Uit onderstaande tabel blijkt dat niet alleen de afzetprijzen van de aan de aardolie gerelateerde producten gestegen zijn. Zo stegen de afzetprijzen van de Metaalproductenindustrie met 11,3 procent ten opzichte van een jaar geleden.De afzetprijzen van de industrie zijn in oktober ten opzichte van september met 3,0 procent gestegen. Zowel de prijzen op de binnenlandse markt als de prijzen op de buitenlandse markt namen met 3,0 procent toe.

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl