U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Strengere douaneregels Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2022
Vanaf 1 januari 2021 ging een deel van de wijzigingen in. De Britse douaneformaliteiten gaan stap voor stap in. Dit gebeurt volgens het Britse 'Border Operating Model (BOM)'. Vanaf 1 januari 2022 moet u aan méér voorwaarden voldoen. En vanaf 1 juli 2022 aan alle grensformaliteiten.

Geen uitgestelde douaneaangifte meer
Om veel vertragingen aan de grens te voorkomen, heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) besloten de douaneformaliteiten in 2021 minimaal te houden. Hierdoor kon een importeur tot nu toe een beroep doen op de regeling uitgestelde aangifte, waarbij de Britse importeur de douaneaangiften - onder bepaalde voorwaarden - met een halfjaar kon uitstellen, evenals de betaling van eventuele invoerrechten en btw. Vanaf 1 januari 2022 is nu een volledig ingevulde Britse invoeraangifte verplicht.

Dit is een belangrijke verandering, die vooral impact heeft op Britse importeurs. Tenzij je onder de Incoterms® 2020-regel Delivered Duty Paid (DDP) levert en als verkoper naast de uitklaring ook verantwoordelijk bent voor de inklaring in het VK. In dat geval is het belangrijk de documentatie van eerdere zendingen op orde te hebben, zodat de aanvullende aangiften op tijd ingediend kunnen worden. Als de aangifte wordt verzorgd door een douaneagent of vervoerder, is het verstandig dit goed af te stemmen.

Einde overgangsperiode bewijslast attest van oorsprong
Per 1 januari moeten ook de leveranciersverklaringen op orde zijn om de oorsprong aan te tonen. Heel 2021 gold dat voor de uitvoer naar het VK een attest van oorsprong gebruikt kan worden op basis van een leveranciersverklaring die door de leverancier achteraf konden worden ingediend.

> Lees voor meer informatie verder op de pagina van de Belastingdienst of het artikel van evofenedex.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Lichtpunten

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl