U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Vandaag zijn de onderhandelingen gestart over een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf. Binnen de vereniging zijn deze onderhandelingen uitgebreid voorbereid en bediscussieerd. Uitgangspunt voor ons is dat de uitkomst van de cao onderhandelingen een win-win situatie is voor beide partijen. En dat is nog niet zo makkelijk te realiseren, heeft het verleden geleerd.

Werkgevers willen een cao die flexibel, evenwichtig en betaalbaar is. Evenwichtig in de zin van een aantrekkelijke sector voor alle werknemers, jong en oud. En flexibel omdat de cao niet alle details dicht moet regelen, maar ook ruimte moet laten aan werkgevers en werknemers om op de werkvloer zaken te regelen. En als laatste betaalbaar, mede vanwege de cao-verhogingen in de afgelopen jaren en de druk op de winstgevendheid door niet beschikbare en hoge prijzen van materialen.

Betaalbaarheid zal een lastig punt vormen tijdens de onderhandelingen. In de beleving van de vakbonden gaat het heel goed met de bedrijven. Er zou dus veel moeten kunnen is het idee. Dat zijn te rooskleurige beelden, die wij niet delen. We hebben een lastige coronaperiode achter de rug, die een behoorlijke impact heeft gehad op de sector met allerlei problemen. En net in die periode hebben we te maken gehad met kostenstijgingen, voortvloeiend uit de huidige cao. Daar is nu nog een andere, zorgelijke ontwikkeling bijgekomen: namelijk de stijgende materiaalkosten en zelfs schaarste aan materialen. Dat zet druk op de winstgevendheid van de bedrijven. Ondernemers krijgen ook te maken met oplopende kosten vanuit de energietransitie. Daarom moeten de totale kosten van nieuwe cao-afspraken wel betaalbaar blijven. Bedrijven kunnen niet de kosten laten stijgen zonder ze door te berekenen in de prijzen. En dat kan niet onbeperkt in de concurrerende markt waarin ze zich bewegen.

De winstgevendheid, en nog veel belangrijker, de continuïteit van de bedrijven staan daardoor op het spel. Uiteindelijk willen we een cao die voor beide partijen een win-winsituatie oplevert. We willen een cao die goed is voor de medewerkers, want wij hebben onze vakmensen hard nodig. Maar de cao moet niet slecht uitpakken voor de werkgevers, want zij zorgen wel voor de continuïteit van de bedrijven. In de onderhandelingen moeten we daar een goede balans in vinden.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Waar een wil is ...

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl