U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Lees alle details over wanneer u een mondkapje moet dragen en hoe het zit met het dragen van een mondkapje op of tijdens het werk.

Overige vragen

Kan ik een mondkapjesplicht invoeren?

Een werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Iedere werkgever heeft een wettelijk instructierecht. Dat betekent dat hij zijn werknemers redelijke instructies mag geven over het verrichten van het werk of de organisatie binnen het bedrijf. De verplichting om op het werk een mondkapje te dragen, valt onder deze instructiebevoegdheid. Het is vergelijkbaar met bijvoorbeeld kledingvoorschriften of de verplichting om een helm of veiligheidsschoenen te dragen.

Zijn mijn werknemers dan redelijkerwijs verplicht om een mondkapje te dragen op het werk?
Zo lang deze werknemers tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden altijd en overal 1,5 meter afstand kunnen houden tot andere personen, is het niet redelijk om hen verplicht een mondkapje te laten dragen op het werk. Lukt het niet altijd om 1,5 meter afstand te houden tijdens het werk? Bijvoorbeeld omdat collega’s elkaar passeren in een magazijn, bij de receptie of bij de koffieautomaat. Dan moet de werkgever eerst proberen om door middel van minder ingrijpende maatregelen voor een veilige werkomgeving te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van plexiglasschermen. Gaat ook dat niet? Dan kan de werkgever van zijn werknemers redelijkerwijs verlangen een mondkapje te dragen. Hij moet dan wel proberen om het gebruik tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld alleen op specifieke locaties, zoals in het magazijn, of tijdens bepaalde momenten, zoals vergaderingen.

Mijn werknemer weigert een mondkapje te dragen.
Ga in elk geval altijd met de werknemer in gesprek en achterhaal waarom hij weigert. Misschien zijn daar medische redenen voor, zoals astma of COPD. Probeer de bezwaren weg te nemen of een oplossing te bedenken. Weigert de werknemer ten onrechte dan nog steeds? Dan hangt het van de omstandigheden van het geval af welke arbeidsrechtelijke maatregelen de werkgever kan nemen. Het geven van een officiële waarschuwing behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Maar als de werknemer zonder mondkapje zijn werkzaamheden niet kan of mag uitoefenen en er is geen alternatief, dan kan de werkgever verdergaande maatregelen treffen. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Afgehekt

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl