U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De zomer is weer anders dan anders. Door de pandemie is reizen lastig, met kleurcodes en allerlei regels die door Europa heen verschillen. Ook het weer is op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen. En toch gaan er ook zaken de goede richting uit. De economie ontwikkelt zich redelijk na een moeilijke periode. De tweede helft van het jaar moet normaler verlopen, dan de anderhalf jaar die achter ons ligt, is de voorspelling.

In de tweede helft van het jaar moeten er ook een paar ‘grote’ zaken worden gedaan. Er moet een nieuw kabinet komen, dat vlot allemaal nog niet zo na de verkiezingen van maart, die inmiddels dus alweer een poosje achter ons liggen. Daardoor is de richting op een aantal belangrijke thema’s nog niet helder. Zo vraagt klimaat om aandacht en wij pleiten er hartstochtelijk voor om de lasten die daar mee gemoeid zijn, evenwichtig te verdelen. Deze lasten moeten niet zomaar bij het mkb landen, zoals de laatste jaren is gebeurd via de ODE opslag op de energiebelasting. En ook op het punt van de arbeidsmarkt ligt er een vergaand SER advies. Dat vraagt om nieuwe, evenwichtige regels, die het aannemen van vakmensen stimuleert en juist niet afremt. Administratieve lasten zijn in dat kader een belangrijk aandachtspunt. Daar moet echt aandacht voor zijn, met een blik vanuit het mkb, want dan kunnen grotere bedrijven er ook mee uit de voeten. Andersom is dat veel lastiger!

Een andere grote zaak is het afsluiten van een nieuwe cao in het najaar. Dat is op dit moment geen sinecure. De verwachtingen bij de buitenwereld zijn hoog, terwijl bedrijven nog aan het herstellen zijn van de economische klap door de pandemie en worstelen met sterk gestegen materiaalprijzen, die lastig door te rekenen zijn. Wat dat betreft moet een cao een win-win situatie zijn, voor werknemers, maar zeker ook voor werkgevers. Want als de kosten te snel stijgen, staat niet alleen de winstgevendheid van een bedrijf onder druk, maar ook de continuïteit. En om dat laatste draait het in familiebedrijven.

Al met al wacht ons na deze zomer een stevig najaar, met vele kansen en uitdagingen. Daarom wens ik iedereen een ontspannen zomerperiode, om daarna klaar te staan om het najaar stevig beet te pakken en volop productief te zijn.

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Afgehekt

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl