U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De watersnoodramp die delen van Limburg vorige week heeft getroffen, is van een ongekende omvang. Voor alle getroffenen is het een drama met grote gevolgen. De ravage werd pas echt duidelijk toen het water zakte en de Limburgers moesten constateren dat er weinig tot niets te redden viel. Complete huisraad kon worden weggegooid, vloeren van huizen waren omhooggekomen en op de muren had de modder een alleszeggende markering achtergelaten.

Het enige dat rest is de rotzooi zo goed en zo kwaad als het kan, op te ruimen, de schade op te nemen en letterlijk opnieuw te beginnen. Dat geldt natuurlijk ook voor de getroffen ondernemers. Ondernemers zijn doorgaans veerkrachtig, creatief en volhardend als het gaat om de ‘normale’ ondernemersrisico’s als veranderende marktomstandigheden, veranderende wetgeving, en tegenvallende omzet. Maar als er een enorme vloedgolf water door het bedrijf stroomt, houdt het even op. Dan helpt geen QRM of lean. Dit komt zo abrupt dat je niet kunt anticiperen, hooguit zoveel mogelijk zandzakken neerzetten en op het beste hopen. En vervolgens de schouders er weer onder en het beste ervan maken.

Natuurlijk helpt het dat er van verschillende kanten financiële steun komt. Een deel zal gedekt zijn door de verzekering, voor een ander deel (omzetverlies) springt de overheid bij. Of het voldoende is om de complete schade te dekken is nog maar de vraag en zal per zaak verschillen. Maar wat daar in ieder geval niet mee opgelost wordt, is de emotionele schade van deze persoonlijke tragedies. Weliswaar zijn er in Nederland geen slachtoffers gevallen, maar ondernemers zagen hun levenswerk letterlijk verdrinken.

Gelukkig staan ze er niet alleen voor: er is een grote saamhorigheid in de Limburgse dorpen en steden. Ook de rest van Nederland heeft enorme steun betuigd aan de Limburgers. Met de veerkracht die hen eigen is en de inzet van werknemers zetten de ondernemers de schouders eronder om weer de schade te herstellen en het bedrijf weer op poten te zetten. Koninklijke Metaalunie wenst ze daarbij kracht en veel doorzettingsvermogen en hoopt te kunnen ondersteunen daar waar het nodig en mogelijk is. Neem vooral contact met ons op als we iets kunnen doen!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma / Directie         

Zomertijd

> Lees meer.