U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

Vanaf 1 juni is in Nederland een nieuwe (tijdelijke) coronawet in werking getreden. De quarantaine is een verplichting geworden bij (terug)komst uit een zéér hoog risicogebied, maar is een dringend advies gebleven bij (terug)komst uit een hoog risico gebied (code oranje). In beide gevallen gelden er uitzonderingen, waaronder één voor (urgente) werkzaamheden, zoals installatie, waar Metaalunie succesvol voor gelobbyd heeft. Een negatieve coronatest is vrijwel altijd nodig.

  • Wanneer u terugkeert uit een zeer hoog risicogebied geldt nu een quarantaine verplichting i.p.v. een dringend advies. De quarantaine duurt 10 dagen en kan verkort worden met 5 dagen na een negatieve coronatest. De quarantaineplicht geldt ook als u gevaccineerd bent.

U moet een negatieve testuitslag kunnen laten zien en een quarantaineverklaring uitgeprint, ingevuld en ondertekend bij u hebben.

  • Wanneer u terugkeert uit een hoog risicogebied (landen met een oranje reisadvies) blíjft het een dringend advies om 10 dagen in quarantaine te gaan. Let op: dit betreft veruit de meeste landen. Ook in dit geval moet een negatieve testuitslag getoond kunnen worden.

Hieronder de belangrijkste uitzonderingen voor de quarantaine:

  • Verblijf korter dan 12 uur: personen die korter dan 12 uur in een aangewezen hoogrisicogebied hebben verbleven en terugkeren naar Nederland, ongeacht het doel van het verblijf in het zeerhoogrisicogebied. Ook de testplicht vervalt dan.
  • Kortdurende urgente werkzaamheden: Dit geldt voor inkomende en uitgaande (terugkerende) personen met specialistische kennis, die urgente, incidentele werkzaamheden moeten verrichten in een cruciale sector, of werk gerelateerd aan installatie en onderhoud van uit Nederland uitgevoerde producten, waarbij fysieke aanwezigheid is vereist. Zodat cruciale processen en dienstverlening in de cruciale sectoren doorgang kan blijven vinden.
  • Grenswerkers zijn uitgezonderd

Negatieve testuitslag nodig

  • Een negatieve testuitslag is verplicht voor reizigers uit zowel landen met een zeer hoog risico als een hoog risico (oranje gebieden). Óók als u een corona vaccinatie heeft gehad dient u zich te laten testen. Lees de uitzonderingen.

Meer informatie

Lees ook het Metaalunie persbericht Uitzondering voor monteurs alsnog opgenomen in Wet Quarantaineplicht

Vragen?
Heeft u nog vragen dan kunt u terecht bij Team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit, adviseur Internationaal Ondernemen, Birgit Voorhuis. Neem contact op via 030-6053344 of voorhuis@metaalunie.nl.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

We zijn er bijna ..

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl