U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het is inmiddels in elke Nederlandse huiskamer binnengekomen nu zelfs het NOS Journaal er een item aan besteedde. Door geopolitieke spanningen, coronaeffecten in de keten en antidumpingmaatregelen zijn materialen van buiten Europa moeilijker te verkrijgen of simpelweg duurder. Hierdoor wordt het lastiger om wereldwijd te concurreren met producten die in Nederland worden geproduceerd.

Steeds meer bedrijven worden geraakt door stijgende materiaalprijzen, dalende rendementen en, vanwege schaarste van bepaalde materialen, langere levertijden. Ik hoor al geluiden van bedrijven die zich ernstig zorgen maken of ze binnen afzienbare tijd überhaupt nog wel in staat zijn hun producten te leveren. Sommige specialistische bedrijven maken voor hun producten gebruik van zulke specifieke materialen, dat het heel veel tijd zou kosten om er een alternatief voor te vinden. Het wegvallen van die materialen betekent simpelweg dat ze het product niet meer kunnen maken.

Vervelende dilemma’s
Dat levert vervelende dilemma’s en lastige keuzes op voor ondernemers. Het simpelweg met een langere leveringstijd tegen een hogere prijs leveren van producten, is voor veel bedrijven immers geen optie. Het zorgt voor, op zijn minst, pijnlijke gesprekken met klanten. Uiteraard delen wij de zorg van die ondernemers. Alhoewel Koninklijke Metaalunie op geen enkele wijze invloed kan uitoefenen op de hoogte van staalprijzen of andere materiaalprijzen, geeft Metaalunie wel (juridische) adviezen hoe hier mee om te gaan. Maar het probleem oplossen kunnen we niet.

Onderste uit de kan
Veel hangt ook af van wat derden willen en kunnen. Accepteert een klant een hogere prijs en langere levertijd? Is er begrip voor? Aan de andere kant van de keten kunnen we wel een beroep doen op de grote inkopers en handelshuizen om niet het onderste uit de kan te willen halen en kleine partijen de maximale prijs te laten betalen. We moeten de pijn verdelen. Eenvoudigweg omdat al die partijen in de keten elkaar in de toekomst hard nodig hebben. Nu samen door die zure appel heen bijten, verstevigt de complete keten en maakt Nederland sterk.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Lichtpunten

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl