U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Juridisch advies kan helpen bij stijgende prijzen en schaarste materialen
Materiaalprijzen in bepaalde segmenten stijgen sterk en sommige materialen zijn alleen met zeer lange levertijden verkrijgbaar. Dit zorgt voor veel hoofdbrekens in de sector en zet het rendement onder druk. Koninklijke Metaalunie deelt de zorg van veel van haar leden hierover. “Door geopolitieke spanningen, coronaeffecten in de keten en antidumpingmaatregelen zijn materialen van buiten Europa moeilijker te verkrijgen of simpelweg duurder”, reageert Metaalunievoorzitter Fried Kaanen. “Hierdoor wordt het lastiger om wereldwijd te concurreren met producten die in Nederland worden geproduceerd.”

Volgens Kaanen is dit speelveld al een poosje ‘erg ingewikkeld’, maar de samenloop met verstoorde productieketens van basismaterialen maakt het niet overzichtelijker. “Vooral voor kleinere toeleveranciers aan grote afnemers met veel marktmacht kunnen hogere inkoopkosten druk zetten op de marge. Terwijl een grote staalfabrikant spreekt over het beste kwartaal in decennia, kampen veel mkb-bedrijven enorme verliezen op orders. Dat voelt voor die bedrijven extra bitter.”

Juridisch advies
Alhoewel Metaalunie op geen enkele wijze invloed kan uitoefenen op de hoogte van staalprijzen of andere materiaalprijzen, geeft Metaalunie Bedrijfsjuridisch wel (juridische) adviezen hoe hier mee om te gaan. De gevolgen van de prijsstijgingen en de schaarste van materialen zijn erg uitzonderlijk. Vanwege die uitzonderlijke situatie is het in de eerste plaats raadzaam om samen met de contractspartij naar een redelijke oplossing te zoeken. Mocht dit niet lukken, dan kunnen partijen altijd nog terugvallen op de juridische inhoud en uitleg van de overeenkomst. Gezien de uitzonderlijkheid van de situatie laat de juridische uitkomst zich in veel gevallen echter moeilijk voorspellen.

> Lees het complete juridisch advies van het Metaalunie Team Bedrijfsjuridisch.
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl