U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Meest nostalgische machine is meetmicroscoop uit jaren 30’
Met een imposante Zeiss meetmicroscoop daterend uit eind jaren ’30 is Assmann Verspaningstechniek winnaar geworden van de door PKM georganiseerde wedstrijd ‘Wie heeft de mooiste, meest nostalgische machine’. Het bedrijf uit Zevenbergen won hiermee twee PKM-adviesdagen.

‘Deze machine is voor het meten heel belangrijk geweest en had zeker een voor die tijd heel nauwkeurige bepaling. De meetmachine heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van het bedrijf waarmee ze zich nog steeds in de markt kunnen onderscheiden door precisie en nauwkeurige metaalbewerking’, luidde het oordeel van de jury, bestaande uit Ronald Koot, CEO Boers & Co, Bert Faessen, Manager Teqnow en ir. Clarette Bonebakker van Rotterdam University of Applied Sciences be.

Nobby Assmann kwam de meetmicroscoop jaren geleden tegen tijdens een bezoek aan de Universiteit Gent. “Ik vertelde dat ik er wel belangstelling voor had, mochten ze hem weg willen doen. Daar was toen geen sprake van. Groot was mijn verrassing toen ik in 2019 een telefoontje kreeg van de universiteit, dat ze de meetmicroscoop wel kwijt wilden en of ik nog belangstelling had! De hele unit, inclusief de originele tafel en trafo voor de lamp heb ik zelf opgehaald in Gent.” De meetmicroscoop werkt nog steeds en er zijn metingen mee te verrichten tot op een duizendste mm nauwkeurig en met een beetje oefening zelfs delen van een duizendste! Assmann: “Het enige verschil met de moderne meetapparatuur is dat de aflezing van de glaslineaal met het menselijk oog gebeurt, via een microscoop. Tegenwoordig wordt zo’n glaslineaal door een leeskop afgelezen, aangesloten op een computer.”


Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Politieke aard-
verschuiving

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl