U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Soms vergeet je iets dat toch zo voor de hand ligt. Ik ben weleens in alle haast in een drafje naar de auto gehold, om er daar vervolgens achter te komen dat de autosleutels nog op mijn bureau lagen. ‘Hoe kon ik die nu vergeten’ schoot er door me heen. Die autosleutels vergeet ik inmiddels niet meer. Ook al omdat iemand mij regelmatig naroept; ‘heb je je autosleutels’ bij je? Dat doet me dan wel weer een beetje denken aan het ‘mind your step’ op de loopbanden van Schiphol. Maar het werkt wel: het zit inmiddels nu goed tussen de oren.

Het vergeten van voor de hand liggende zaken is te vergelijken met hoe de mkb-maakbedrijven tussen de oren van politiek Den Haag zit. Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen roepen allemaal eens in de zoveel tijd dat mkb-maakbedrijven onmisbaar zijn voor onze industrie en onze economie. Maar als er nieuwe wet- en regelgeving moet komen, worden mkb-maakbedrijven ‘spontaan’ vergeten. Dan blijkt dat veel mkb-ondernemers onnodig worden geraakt, bijvoorbeeld door extra regeldruk of hogere kosten. Om dat nog actiever te voorkomen, zet Koninklijke Metaalunie sinds twee maanden extra mankracht in op onze lobbyactiviteiten. Zodat we nog beter de belangen van de mkb-maakindustrie kunnen behartigen. Via MKB-Nederland, maar ook gewoon rechtstreeks in politiek Den Haag.

En deze week bleek dat het werkt! Er is een wetsvoorstel aangenomen dat reizigers verplicht om in quarantaine te gaan als zij terugkeren uit een land, waar het risico op een coronabesmetting zeer hoog is. Hierin zijn al voor bepaalde reizigers en economische activiteiten (zoals transport) uitzonderingen opgenomen. Maar helaas is de mkb-maakindustrie helemaal over het hoofd gezien als uitzondering. En dat terwijl alle machines die Nederlandse mkb-maakbedrijven exporteren, ook gemonteerd en gerepareerd worden vanuit de Nederlandse leverancier. Als alle monteurs na hun werk in het (nabije) buitenland voor een langere periode in quarantaine moeten, ondervinden veel mkb-maakbedrijven daar hinder van. Thuiswerken is voor die groep medewerkers immers uitgesloten. Om deze wonderlijke situatie te voorkomen, heeft Metaalunie intensief contact gehad met de ministeries van VWS en EZK en de Tweede Kamer. En met succes: het kabinet heeft na aandringen van Metaalunie besloten, de cruciale positie van monteurs en installateurs alsnog – via een ministeriele regeling – toe te voegen aan de uitzonderingen. Zo struikelde de nieuwe wet niet over het ‘vergeten’ van iets dat vanzelfsprekend zou moeten zijn. ‘Mind your step’, ‘mind your mkb-maakbedrijven’!

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Afgehekt

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl