U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afschaffing bedrijfsopvolgingsregeling brengt familiebedrijven in gevaar
Koninklijke Metaalunie vindt het onacceptabel dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) onder vuur zijn komen te liggen. D66, GroenLinks en PvdA pleiten namelijk in toenemende mate voor de afschaffing van de BOR en de DSR. “De regelingen zijn van essentieel belang voor de continuïteit van familiebedrijven. Dankzij de regelingen is het kapitaal van familiebedrijven bij bedrijfsopvolging gegarandeerd”, waarschuwt Metaalunie voorzitter Fried Kaanen.

“Kapitaal is na bedrijfsoverdracht in de familie nodig om te kunnen blijven investeren en zo de continuïteit te waarborgen”, meent Kaanen. “Familiebedrijven willen niet afhankelijk worden van bijvoorbeeld vreemd vermogen of private equity”. Tegelijkertijd vindt Metaalunie ook dat oneigenlijk gebruik van de regelingen hard moet worden aangepakt. Kaanen: “De eerlijke bedrijven moeten echter niet de dupe worden van een kleine groep fraudeurs. De regeling heeft zijn nu al vele jaren bewezen.”

Onderzoek KPMG
Uit onderzoek van KPMG - in samenwerking met FBNed, de vereniging van familiebedrijven, en de Stichting Familie Onderneming - onder ruim tweehonderd familiebedrijven blijkt dat Nederlandse familiebedrijven grote financiële gevolgen verwachten als de regelingen worden afgeschaft. De mogelijke veranderingen hebben ingrijpende gevolgen voor de solvabiliteit en de liquiditeit. Daardoor komt de continuïteit van familiebedrijven in gevaar.

Voortbestaan en werkgelegenheid in het geding
De rekening van het afschaffen van de BOR en de DSR komt direct bij familiebedrijven terecht. Zij verwachten dat de mogelijke afschaffing van grote invloed is op het vermogen om te investeren, werkgelegenheid te bieden en te innoveren. Uit het onderzoek blijkt dat een meerderheid verwacht te moeten snijden in de kosten. Bijna de helft voorziet een verslechtering van de concurrentiepositie doordat minder geïnvesteerd kan worden. Bij 35% van de familiebedrijven leidt de extra belastingheffing tot continuïteitsproblemen omdat de financiering uit het bedrijf moet komen. De helft verwacht dan niet meer te voldoen aan de afspraken met de banken. Tot slot denkt bijna 25% van de familiebedrijven dat de financiële gevolgen zo groot zijn dat zij gedwongen verkoop aan een derde partij overwegen.

Gelukkig ook (politiek) steun voor behoud BOR en DSR
De waarschuwing van Kaanen komt overigens niet uit de lucht vallen. Tijdens een bezoek van MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof, Tweede Kamerlid CDA Hilde Palland en Jelle Weever, voorzitter MKB Regio Zwolle aan Metaalunielid Hoekman RVS bv uit Nieuwleusen eerder dit jaar, benadrukte mededirecteur/eigenaar Heleen Hoekman hoe belangrijk de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is geweest voor de overname van het bedrijf van hun vader. “En dat geldt voor veel meer bedrijven in de mkb-maakindustrie”, constateert Kaanen. Vonhof en Palland omarmden het pleidooi van Hoekman.

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma / Directie         

Zomertijd

> Lees meer.