U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het woord ‘positief’ heeft in coronatijd een dubbele betekenis. Waar je met dit woord normaal aangeeft dat je ergens tevreden over bent en iets duidt dat leuk is, is het in deze tijd slecht nieuws en hoop je juist op een negatieve testuitslag. Kijkend naar de economie kun je constateren dat het stap voor stap beter gaat en dat is positief nieuws!

Het eerste kwartaal 2021 is inmiddels achter de rug en dat betekent dat wij met onze Metaalunie economische barometer de stemming in de sector gepeild hebben. Het positieve beeld van onze sector is er een van ‘het glas is half vol’. De binnenlandse omzet ontwikkelt zich goed en stijgt gemiddeld genomen en ook de export groeit weer, zij het iets voorzichtiger. Daarentegen staat de winstontwikkeling onder druk door de snel stijgende inkoopprijzen van materialen, die vaak niet of niet volledig kunnen worden doorgerekend aan klanten.

Zeker positief is de voorzichtige stijging van de werkgelegenheid. Voor het eerst in vijf kwartalen hebben de bedrijven meer medewerkers in vaste dienst dan in het vorige kwartaal. Daarnaast is het aantal inleenkrachten licht gestegen. Helaas hebben verschillende bedrijven toch nog gedwongen afscheid moeten nemen van medewerkers. De arbeidsmarkt herstelt zich en dat betekent dat de aandacht voor het opleiden en aantrekken van technisch opgeleid personeel weer naar voren komt. Een bekende uitdaging die de komende jaren veel aandacht moet krijgen.

Het economisch beeld uit onze barometer geeft goed weer dat de lente weliswaar is aangebroken, maar dat het weer nog wisselvallig is. Met mooie momenten, maar ook gure dagen. Al met al zeker een beetje positief.

Jos Kleiboer,
Directeur beleid Koninklijke Metaalunie

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma / Directie         

Wereld te winnen

> Lees meer.