U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
5xbeter introduceert de Check van 5 Lasrook
Veiligheid en gezondheid verbeteren is een continu proces. Daarom introduceert 5xbeter de online veiligheidscheck ‘Check van 5’. In 5 heldere stappen wordt duidelijk hoe het met de veiligheid in het bedrijf is gesteld, waar zich eventuele risico’s bevinden en welke maatregelen genomen kunnen worden om de situatie te verbeteren.

5xbeter is een initiatief van sociale partners Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. 5xbeter ondersteunt op het gebied van veilig en gezond werken. Zo ontwikkelt 5xbeter arbocatalogi inclusief Verbeterchecks en hulpmiddelen en biedt daarbij ondersteuning door de inzet van Verbetercoaches. Het doel van 5xbeter is alle benodigde hulpmiddelen te bieden om veilig en gezond te kunnen werken:

  • Het ontwikkelen en onderhouden van instrumenten om bedrijven te helpen veilig te werken. Daarbij richt 5xbeter zich op de belangrijkste veiligheidsrisico’s binnen de sector, zoals gevaarlijke stoffen, machineveiligheid en lasrook.
  • Het ondersteunen van bedrijven en medewerkers bij het realiseren van veilig werken door kosteloos advies en ondersteuning van verbetercoaches (deskundigen).

Check van 5
Veiligheid en gezondheid zijn belangrijk voor de medewerkers en voor de continuïteit van elk bedrijf. Dit kan echter best complex en tijdrovend zijn. Veiligheids- en gezondheidsrichtlijnen zijn bovendien door snelle ontwikkelingen op het gebied van o.a. kennis en/of wetgeving voortdurend aan veranderingen onderhevig. Daar kunnen bedrijven dus best wat ondersteuning bij gebruiken. 5xbeter heeft voor de grootste risico’s een ‘Verbetercheck’ ontwikkeld, waarmee bedrijven kunnen nagaan of zij veilig en gezond werken. Om het gebruik van de verbetercheck nog beter te ondersteunen, heeft 5xbeter de Check van 5 ontwikkeld. Dit is een stappenplan om de verbetercheck te doorlopen.

De Check van 5 Lasrook is één van deze checks. Hiermee kan per ruimte geïnventariseerd worden of binnen een bedrijf veilig en gezond wordt gelast en wat eventueel verbeterd kan worden om aan de veiligheidsrichtlijnen te voldoen.

De Check van 5 Lasrook in het kort:

  • werk veilig en gezond in 5 heldere stappen
  • ontvang informatie om goed voorbereid aan de Verbetercheck te beginnen
  • verbeter, indien nodig, onveilige werkwijzen in het bedrijf
  • werk volgens de laatste veiligheidsrichtlijnen

5xbeter heeft een film gemaakt waarin verbetercoach Pim Berends in enkele minuten de Check van 5 Lasrook toelicht: 

Kijk voor meer informatie op 5xbeter.nl.

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma / Directie         

Wereld te winnen

> Lees meer.