U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Banken willen Tante Agaath-regeling weer terug
Om kleinere mkb-bedrijven die worstelen met de gevolgen van de coronacrisis te steunen, willen de grootbanken de, in 2001 afgeschafte, Tante Agaath-regeling nieuw leven inblazen. Deze regeling stimuleert particulieren om onder fiscaal aantrekkelijke voorwaarden geld te lenen aan mkb-bedrijven.

“Het terugbrengen van de Tante Agaath-regeling is een goed idee”, vindt Foort Jan Wisse, Teamleider Team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit van Metaalunie. “Zelfs als de aanleiding natuurlijk is dat de banken financiële risico’s die voor hen ontstaan door bedrijven in nood, daar naar toe willen afwentelen. Het doel heiligt in dit geval de middelen.”

De Tante Agaath-regeling werd in 1996 ingevoerd door staatssecretaris Willem Vermeend om ondernemerschap aan te jagen. De rente die de investeerder ontving was tot 5000 gulden belastingvrij. Met de invoering van de nieuwe Belastingwet in 2001 kwam er de ruimer opgezette Durfkapitaalregeling voor in de plaats. Die regeling bestaat nog steeds, maar de belastingvoordelen werden in 2011 afgeschaft.

Herstelfonds
De grootbanken zijn ook in overleg met private financiers en de ministeries van Financiën en Economische Zaken om een herstelfonds op te zetten. Dit herstelfonds moet het eigen vermogen versterken van bedrijven die een veelbelovende toekomst hebben maar nu in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Door een aandeel te nemen, hopen de banken meer leenruimte te creëren, ook voor bedrijven die al maximaal in het rood staan. Het fonds gaat zich richten op middelgrote bedrijven die zorgen voor veel werkgelegenheid. Onduidelijk is nog hoe groot het fonds zou moeten worden.

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma / Directie         

Wereld te winnen

> Lees meer.