U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Pokeren met alle kaarten open en bloot op tafel liggend is niet echt handig. Dat bleek vorige week na het verkennersdrama in politiek Den Haag. Zo transparant als het onderhandelingstraject die dag op het Binnenhof werd, zal het wel nooit meer worden. Maar dat hoeft ook niet. Veel belangrijker is dat het proces zelf transparant wordt. Dat Tweede Kamerleden eigenlijk ook niet precies wisten wat precies de taken waren van de verkenners is niet goed voor het vertrouwen. En juist wanneer transparantie even niet meer gewenst is, moet dat vertrouwen er wel zijn.

Voor de cao-onderhandelingen voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de CAO’s Metaal en Techniek) die in september a.s. van start gaan, zijn transparantie en vertrouwen ook belangrijk. Door inzicht te geven in het hele proces en alle stappen te benoemen die gevolgd worden om te komen tot een nieuwe cao, kan elke ondernemer zien op welk moment transparantie overgaat in het vertrouwen geven aan de onderhandelaar. Met de wetenschap dat het mandaat waarmee hij aan tafel met de vakbonden zit, een mandaat is dat gefundeerd is op de mening van Metaalunieleden.

De komende weken kunt u, als Metaalunielid zelf, dat fundament leggen. En vertellen wij u transparant hoe de route naar een nieuwe cao loopt. Om te beginnen is een speciale cao-enquête uitgezet. Met deze enquête worden de cao-wensen onderzocht, die bij u leven. Daarnaast is er ruimte om onderwerpen te benoemen die u graag besproken ziet. Metaalunie gebruikt de resultaten van deze enquête ook om input op te leveren voor de achterbanraadplegingen die vanaf 22 april a.s. live en digitaal plaatsvinden. Om alle leden goed op de hoogte te houden van het proces en resultaten van de cao-onderhandelingen, is er voor het eerst een zogeheten cao-routekaart gemaakt. Deze routekaart brengt duidelijk in beeld hoe het cao-proces eruitziet. Kortom: we leggen u de spelregels uit, u geeft ons de troefkaarten mee, maar vanaf september houden wij die kaarten stijf tegen onze borst gedrukt. Geen fotograaf die daar een plaatje van kan schieten! Maar dat hoeft ook niet: wij houden u op de hoogte via de speciale cao-nieuwsbrieven.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl