U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Manifest Werken & Ontwikkelen input voor beleid arbeidsmarkt en onderwijs
Namens het bedrijfsleven nam Jaap Zijlstra van Post Staalbouw & Post Staalmontage en bestuurslid van Koninklijke Metaalunie (district Noordwest) het Manifest Werken & Ontwikkelen 2030 in ontvangst. Op initiatief van de Provincie Noord-Holland zijn er gesprekken gevoerd met ruim 160 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs, kennisinstellingen en overheidsinstanties over de arbeidsmarkt in de 2030. Ook de Technologiecoalitie Noord-Holland heeft hier actief aan bijgedragen. De provincie Noord-Holland gaat het document gebruiken bij het opstellen van het nieuwe beleid voor Arbeidsmarkt & Onderwijs.

Hoe zien de banen van de toekomst eruit? Welke beroepen zijn kansrijk? Moeten we nog denken in diploma’s en hoe halen we de schotten weg? Steeds meer werk wordt afhankelijk van techniek en technologie, inclusief digitalisering. Dit biedt kansen voor innovatie van de regionale economie, draagt bij aan de klimaatopgave en het vergroenen van Noord-Holland. Welke kansen dat zijn en hoe ze te verzilveren zijn, staat te lezen in het manifest.


"Meedoen in het manifest gaat ons helpen medewerkers in de techniek beter hun skills te kunnen laten onderhouden en ontwikkelen. Zo kunnen we werknemers behouden voor de techniek, ook als men van werkgever moet of wil veranderen”, zegt Monique van der Voort, regiosecretaris Noordwest Koninklijke Metaalunie. “Daarnaast zijn er ook veel kansen voor mensen die nu niet in de techniek werken, maar wel op zoek zijn naar werk. Met de huidige tekorten aan vakmensen moeten we vooral snel aan de slag gaan en het niet te moeilijk maken."

“Dit manifest gaat ons helpen om gefocust te blijven op de grootste mismatch op onze arbeidsmarkt, die rond techniek en technologie inclusief digitalisering. Een veerkrachtige arbeidsmarkt draagt bij aan het realiseren van onze klimaatopgave en het vergroenen van Noord-Holland. Dankzij de inbreng van heel veel partijen ligt er nu een basis voor de volgende stap: de nieuwe visie Arbeidsmarkt & Onderwijs voor Noord-Holland”, zegt Ilse Zaal, gedeputeerde onderwijs en arbeidsmarkt.

De eerste actie die wordt opgezet is een Service Punt Techniek (SPT), aangedragen door de Technocoalitie-NH, gericht op het matchen en opleiden van kandidaten en werkgevers tussen (en door) de 4 aangesloten techniekbranches en hun Opleidings- en Ontwikkelfondsen (O&O). Dit project komt tevens voort uit het Economisch herstel- en duurzaamheidsfonds.

> Lees het manifest.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl