U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Deze week staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Ze vinden plaats in een vreemde tijd, maar aan de andere kant misschien ook wel weer op een goed moment. De inzet is hoog. Want hoe zorgen we samen dat de economie weer op gang komt na een ontzettend moeizaam jaar?

In de discussies in aanloop naar de verkiezingen komt het onderwerp klimaat regelmatig terug. Je hoort dan dat het herstel van de economie gepaard moet gaan met vergroening. Dat is volgens mij een uitdagende stelling, waar veel over te zeggen valt. Natuurlijk moet je slim investeren als dat aan de orde is. Maar voor veel ondernemers is investeren nog niet iets waar ze nu aan denken. Er moet eerst weer wat vet op de botten komen. En laten we niet vergeten dat de afgelopen jaren door veel ondernemers al maatregelen genomen zijn in het kader van duurzaamheid. De ‘footprint’ van de mkb-maakbedrijven is helemaal niet zo groot.

Wij pleiten er daarom voor om de rekening van de energietransitie eerlijk te verdelen. Kijk naar de belasting van het klimaat en het gebruik van energie en maak daar op een slimme manier een langjarig plan voor. Er moeten forse stappen worden gezet richting een duurzame economie, waarbij de basis een sterke, innovatie mkb-maakindustrie is. Daarbij kunnen we niet zonder steun van de overheid. Je moet beleid daarvoor ontwikkelen vanuit de langetermijnvisie.

In dat opzicht zijn verkiezingen een kans, maar ook een bedreiging. Want kiezen betekent ook opportunisme, waarin het stemgedrag prevaleert. Dat kan deze discussie niet gebruiken. Het gaat hier immers niet om korte termijn politiek en proefballonnetjes, maar om stabiel beleid wat stap voor stap de goede kant op gaat. En welke kant het op gaat, bepaalt u. Dus maak gebruik van uw stemrecht. Er zijn meer partijen dan ooit om uit te kiezen!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Lichtpunten

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl