U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Verzoek Inspectie SZW leidt tot administratieve last
Koninklijke Metaalunie heeft contact opgenomen met MKB-Nederland, VNO-NCW en andere branches om de gevolgen voor lidbedrijven te bespreken van een brief van Inspectie SZW met daarin het verzoek om een gevaarlijke stoffenoverzicht in te dienen op het niveau van de verschillende componenten op CAS-nummer alsmede de hoeveelheid van de aanwezige stof. De opgave dient te geschieden in een database via de website van de Inspectie SZW. Deze brief is in het kader van een pilotproject naar 1000 bedrijven gestuurd in verschillende branches.

“Dit is een enorme administratieve last. Metaalunie heeft inmiddels wel begrepen dat het in de brief gaat om een verzoek en geen verplichting”, zegt Debbie van Motman, beleidsmedewerker Arbo bij Metaalunie. “Bedrijven kunnen dus zelf bepalen of zij wel of niet de gegevens verstrekken.”
 

Uit inspecties van Inspectie SZW in de afgelopen jaren blijkt dat nog veel bedrijven de wettelijke registratieverplichting van gevaarlijke stoffen niet goed voor elkaar hebben. Tezamen met de blootstellingsbeoordeling aan gevaarlijke stoffen vormt de registratie het beginpunt voor bedrijven om gezondheidsrisico’s met betrekking tot gevaarlijke stoffen op het werk te voorkomen.

Voor de bedrijven in de metaalbewerking heeft 5xbeter de Verbetercheck Gevaarlijke stoffen ontwikkeld, waarmee bedrijven hun gevaarlijke stoffen kunnen registreren. Wij adviseren bedrijven hiervan gebruik te maken, omdat bij inspecties de registratie van gevaarlijke stoffen wel een onderwerp is waar handhaving op zal worden ingezet.

Metaalunieleden die meer willen weten over de brief van Inspectie SZW kunnen contact nemen met de afdeling sociaaljuridisch ledenadvies.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl