U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Verkiezingsplannen onverstandig voor groeikansen bedrijven
Koninklijke Metaalunie vindt het, net als MKB-Nederland en VNO-NCW, zorgelijk dat bedrijven minder geld overhouden om te kunnen investeren en te innoveren zoals blijkt uit een doorberekening van de verkiezingsprogramma’s van de meeste politieke partijen. In alle doorgerekende verkiezingsprogramma’s lopen de lasten voor het bedrijfsleven op van enkele miljarden tot zelfs 42 miljard euro bij de PvdA, zo meldde het Centraal Planbureau.

“Het is wel ongenuanceerd en lastig om daarover een eensluidend oordeel te geven”, vindt Metaalunievoorzitter Fried Kaanen. “Een deel van de bedrijven dat levert aan de zogeheten gesloten sectoren, heeft het nu zwaar, die mag je best wel ontzien. Andere industriesectoren draaien gewoon door. En er zijn bedrijven die dankzij corona extra winst maken. Die mogen wat mij betreft best hun steentje bijdragen. Geen enkele ondernemer zal klagen over het afdragen van belasting als de winst torenhoog is.” 
 
In algemeenheid vindt Kaanen te zware lastenverhoging ‘onverstandig’: “Er moet geld overblijven om te investeren en te innoveren. Ook moeten bedrijven in staat zijn om aan de extra kosten van verduurzaming te voldoen.” De plannen voor lastenverzwaring bij bedrijven die partijen aan de linkerkant van het politiek spectrum presenteren, vindt Kaanen ‘onacceptabel’. “Je moet oppassen dat je geen te hoge stapeling krijgt van lasten, zoals onevenredige lasten die met het milieu te maken hebben. Sommige ondernemers moeten eerst op adem komen, andere genoeg lucht hebben om de sprint met de buitenlandse concurrentie weer aan te gaan. Te hoge lasten voor die bedrijven ontnemen ze juist alle adem.”

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl