U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Export staat stevig onder druk. De pandemie drukt een grote stempel op de wereldhandel en ook zaken als Brexit zijn niet positief voor grensoverschrijdende handel. Toch kwam het CBS eind februari met voorzichtig positief nieuws. Hoewel de exportindicatoren voor het vierde kwartaal op rij overwegend een negatief beeld geven over de uitvoer, zijn industriële ondernemers voor het eerst in een jaar tijd weer positief over hun buitenlandse omzet, en voorzichtig positief over de verwachte buitenlandse orderontvangsten. De kracht van export komt dus voorzichtig weer terug en biedt kansen voor het mkb-maakbedrijf.

Toch blijft het voor deze bedrijven lastig om met export te starten. Hoe betreed je een markt, welke markt moet je hebben en hoe zet je jezelf in de kijker van potentiële opdrachtgevers? Daarom is het goed dat mkb-bedrijven hulp kunnen krijgen bij het maken van een start met export. Vorig jaar werden zo’n 2.000 bedrijven geholpen met een gesubsidieerd adviestraject om startende exporteurs te begeleiden naar een nieuwe buitenlandse markt. De kosten van de adviseur worden gedekt door een voucher van 
€ 2400,-. De kosten voor de ondernemer zijn daardoor nihil. Maar laat nu net deze hulp ter discussie staan.

In de afgelopen jaren zijn aan deze zogenaamde SIB-regeling (starters international business) nieuwe vouchers toegevoegd, die meer specifiek zijn gericht. Zoals de Brexit voucher en de kickstartvoucher. Prima aanvullingen, maar omdat het totale budget niet is opgehoogd is de echte startersregeling hierdoor steeds verder in de knel gekomen. Dit jaar zijn slechts 500 coachingvouchers beschikbaar. Een bewuste keus van de overheid, omdat de coachingvoucher steeds vaker te commercieel werd aangeboden. De voucher stimuleerde daardoor alleen de omzet van de adviseur en kwam onvoldoende terecht bij ondernemers die er na het adviestraject daadwerkelijk iets mee deden.

In oktober loopt de huidige regeling af en het is maar de vraag of het Ministerie van Buitenlandse Zaken de SIB-regeling in stand houdt. Stoppen met de regeling zou slecht zijn voor met name het kleinere mkb dat steeds vaker groei van hun omzet ook in het buitenland zoekt. Daar liggen heel veel kansen, maar dat gaat niet vanzelf. Voor export zijn veel strategische en praktische zaken nodig, die voor heel wat ondernemers geen dagelijkse kost zijn. Daarom pleiten wij voor voortzetting van een praktische regeling, die mkb-maakbedrijven daadwerkelijk helpt bij het starten met export!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 


Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog

Adriaan Vonk / Directie      

Een vacature is geen sinecure

Lees meer.