U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Britse vissersschepen moeten in meer Nederlandse havens kunnen aanleggen
Koninklijke Metaalunie en VNO-NCW dringen samen met onder andere NMT (Netherlands Maritime Technology) en VisNed (landelijke visserijorganisatie) er bij de overheid op aan om met een oplossing te komen voor het verbod voor Britse vissersschepen om vanwege Brexit aan te leggen in sommige Nederlandse havens.  Daardoor kunnen deze schepen niet meer terecht bij visserijwerven en toeleveranciers voor onderhoud en reparatie. Het gaat om de havens van onder andere Den Oever, Stellendam, Den Helder, Oudeschild, Urk en Yerseke.

“Een Europees level playing field is een must! Het aantal geraakte bedrijven is immers veel hoger dan in eerste instantie wordt gedacht”, zegt Monique van der Voort, Regiosecretaris Noordwest van Metaalunie. “Het raakt ook een hele keten van toeleverende, kleine mkb-maakbedrijven! Dit moet snel rechtgezet worden!” Volgens betrokken partijen leidt het niet toestaan van Britse vissersschepen tot een onwerkbare situatie, die leidt tot oneerlijke concurrentie en grote onzekerheid bij zowel de visserijwerven als hun Britse klanten. Het probleem is snel op te lossen als heel praktisch en zonder uitstel wordt overgegaan tot het uitbreiden van de lijst met aangewezen havens met enkele (vissers-)havens met werven/(dok-)bedrijven waar traditioneel nieuwbouw en onderhoud, reparatie en service aan vissersvaartuigen plaatsvindt. Er zijn inmiddels ook Kamervragen gesteld door VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Achtergrond
Vanwege Brexit worden UK gevlagde kotters nu aangemerkt als vissersvaartuigen uit derde landen. Dit soort vissersvaartuigen hebben voortaan uitsluitend nog toegang tot daartoe aangewezen havens in Nederland. De verordening is echter bedoeld om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen. Het is niet bedoeld voor het tegengaan van onderhoud, reparatie, service aan (lege en op dat moment niet actief vissende) vissersvaartuigen.

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl