U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Prachtig al die sneeuw. Het maakt alles mooier, maar werken ook moeilijker. Nu werken kantoormedewerkers toch al grotendeels vanuit huis, maar dat geldt natuurlijk niet voor medewerkers in de productie en in fabrieken. En zeker niet voor medewerkers die op de bouw of bij renovatie producten moeten monteren. Dat is bij deze winterse omstandigheden niet of nauwelijks mogelijk. Gelukkig bestaat er nog een regeling voor vorstverlet.

Maandag werd er via onze website en telefonisch bij de afdeling ledenadvies door honderden leden geïnformeerd naar de mogelijkheden. Er bestaat dus nog steeds een regeling. Sinds het Sociaal Akkoord in 2013 heeft de regeling vorstverlet en het recht op een WW-uitkering ter discussie gestaan. Het ministerie van SZW wilde de regeling afschaffen. Mede op jarenlang aandringen van Koninklijke Metaalunie is er toch een nieuwe regeling opgesteld. Helaas wel een regeling met een wachtperiode van twee dagen voordat er recht op WW ontstaat. De nieuwe regeling onwerkbaar weer, zoals hij officieel heet, is op 1 januari 2020 ingegaan.

Jarenlang is gedacht dat een dergelijke regeling overbodig was en dat ondernemers zelf het risico wel zouden kunnen dragen. Want zeg nu eerlijk, hoe vaak komt het voor? Nu blijkt maar weer eens dat je nooit weet hoe dingen lopen en dat een calamiteiten regeling wel degelijk van belang is. In de huidige Corona-crisis is gebleken dat de overheid in zeer bijzondere omstandigheden bereid is ver te gaan in ondersteuning. Dat past bij een dergelijke situatie. Misschien moet dergelijke ondersteuning in bijzondere gevallen vaker van toepassing zijn.

Want natuurlijk is ondernemen risico nemen, daar horen goede en slechte tijden bij. Om slechte tijden op te kunnen vangen, moet je echter wel goede tijden hebben. Maar er worden steeds meer risico’s op ondernemers afgewenteld en dat is lang niet altijd terecht. Extreme risico’s die buiten de invloedssfeer van een ondernemer vallen mogen daarom best door een vangnetregeling worden gedekt. Extreme vorst is daar een voorbeeld van en daarom is het terecht dat een deel van de kosten worden gedekt.


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie


Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Afgehekt

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl