U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Budget subsidieregeling vervanging bestelauto’s onvoldoende
Koninklijke Metaalunie deelt de mening van MKB-Nederland en VNO-NCW dat het voorgestelde budget voor de subsidieregeling voor de vervanging van bestelauto’s van ondernemers door emissie loze voertuigen onvoldoende is. Dat levert problemen op als gemeenten in 2025 overgaan tot emissie loze zones, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW in een internetconsultatie voor de subsidieregeling.

De subsidieregeling is goed voor 44.000 nieuwe, emissie loze bedrijfsvoertuigen. Het totale wagenpark telt echter zo’n 950.000 bestelauto’s. Ongeveer de helft heeft Euroklasse 4 of lager. ‘Deze ondernemers worden met een overmachtssituatie geconfronteerd als gemeenten vanaf 2025 nul-emissiezones invoeren voor stadslogistiek.’

Naast een groter budget zouden er volgens de ondernemersorganisaties ontheffingsmogelijkheden moeten komen voor ondernemers die in een nul-emissiezone zijn gevestigd of afhankelijk zijn van bedrijfsactiviteiten in zo’n zone. Gemeenten kunnen ook zelf een financiële tegemoetkoming aanbieden. Met een one-stop-shop kunnen ondernemers worden ontzorgd. De overheid laat dan zien op welke regelingen ondernemers recht hebben en zorgt ervoor dat zij die regelingen zo makkelijk mogelijk kunnen aanvragen.

Aangezien er verschillende soorten ondernemers zijn met bestelauto’s, moet er volgens MKB-Nederland en VNO-NCW een verdeelsleutel komen als er (veel) te veel subsidieaanvragen binnenkomen. Zo zijn er middenstanders met een enkele bestelauto, vervoersbedrijven met grote wagenparken, en leasemaatschappijen die leaseoplossingen bieden voor ondernemers. De regeling scheert deze ondernemers allemaal over één kam. ‘Uitgangspunt moet zijn dat ondernemers met maar één aanvraag niet automatisch worden afgewezen. Ook de ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-systematiek moet uit de regeling, aangezien kleinere bedrijven meer tijd nodig hebben voor een aanvraag.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Een beetje
positief

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl