U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk
Na vier jaren van onzekerheid is er vlak voor kerst toch nog een handelsdeal gesloten tussen de EU en het VK. “Goed nieuws”, zegt Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen van Koninklijke Metaalunie, want dat betekent in elk geval dat de import en exporttarieven die boven ons hoofd hingen van de baan zijn. Toch moeten ondernemers niet vergeten dat het zakendoen met het VK vanaf 1 januari een stuk lastiger is geworden.

Dat geldt vooral voor ondernemers die nog geen ervaring hebben opgedaan met het zakendoen met een zogenaamd derde land. Zo krijgen ondernemers vanaf nu te maken met douane procedures en moet door middel van een oorsprongsverklaring het bewijs geleverd moeten worden wat de herkomst van het product is. De administratieve lasten nemen toe en de grenscontroles gaan zorgen voor extra tijdverlies.

Een direct aandachtspunt voor ondernemers in het MKB-metaal is dat de certificering van industriële producten niet meer over en weer worden erkend. Het afgeven van de grote stroom aan benodigde certificaten kan nog voor een aardig probleem zorgen denken ondernemers. Wat zeker is, is dat het nog lang zal duren voordat er duidelijkheid is t.a.v. alle regels in het zakelijke verkeer met het VK. Toch zal, en gelukkig ondersteund door het bereikte akkoord, het VK belangrijke handelspartner blijven voor de EU en zeker ook voor Nederland.

Leden die zich verder willen laten informeren over het zakendoen met het VK kunnen zich inschrijven voor de Brexit nieuwsbrief. Ook treft u veel nuttige informatie aan op onze website Brexit info (metaalunie.nl) en op het brexitloket van de overheid.

Voor specifieke vragen over het zakendoen kunt u altijd contact opnemen met de afdeling ledenservice van Metaalunie, tel. 030 - 605 33 44.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

Lichtpuntjes

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl