U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
U heeft waarschijnlijk al veel gelezen over alle ingrijpende praktische gevolgen voor veel bedrijven als gevolg van de brexit. Waaronder vertraagde levertijden en bijkomende kosten, douaneperikelen, mogelijke schaarste in de toevoerketen en certificering- en kwaliteitsissues. De vraag komt dan op of u nog wel aan uw contractuele verplichtingen kunt voldoen. Als u tot de conclusie komt van niet, wat dan?

Brexit tast in principe de geldigheid van bestaande handelscontracten niet aan. U bent verplicht uw afspraken na te komen. Misschien dat u zich kunt beroepen op ‘overmacht’ of ‘onvoorzienbare omstandigheden’, om zo, zonder schadeplichtig te zijn, niet langer gehouden te zijn tot nakoming van de overeenkomst onder dezelfde voorwaarden. Maar of dit ook echt kan, is zeer twijfelachtig. Vooral als het Engelse recht van toepassing is. In het Engelse recht is minder plaats voor in de Nederlandse rechtsorde algemeen geaccepteerde begrippen als ‘redelijkheid en billijkheid’.

Op grond van het laatste kan soms, afhankelijk van bijvoorbeeld de omstandigheden, de uitkomst van contactuele afspraken “gecorrigeerd” worden door een rechter. In het Engelse recht geldt echter dat wat in het contract staat als leidend geldt. En niet zozeer de veronderstelde bedoeling van partijen. U dient in ieder geval in overleg te treden met uw contractpartner om de nadelige gevolgen van de brexit weg te nemen. Ook uw handelspartner in het VK kan met vergelijkbare omstandigheden geconfronteerd worden. Daar is dus hopelijk ‘common ground’ te vinden voor overleg.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Lichtpunten

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl