U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen vrijdag vond de vijfde editie van de Dag van de Ondernemer plaats. Een dag waarop op talloze plaatsen in ons land (en ver daar buiten) ondernemerschap ‘gevierd’ werd. Ondernemers zijn op vele verschillende manieren in het zonnetje gezet door branches, bewindspersonen, Kamerleden, Europarlementariërs, Commissarissen der Koning, gemeenten, ambassades en hun eigen klanten. Met dit jaar zelfs een bezoek van H.M. koningin Máxima aan Metaalunielid Boeg bv/Boeg Nautic en van de minister van Ontwikkelingssamenwerking Kaag aan Metaalunielid Thermo Electra.

Het is een extra welkome dag in een jaar waarin ondernemerschap in de volle breedte van alle sectoren en branches hevig onder druk is komen te staan. Door iets dat letterlijk bijna al die ondernemers van de ene op de andere dag bijzonder hard geraakt heeft. Dat is echt ongekend voor de Nederlandse economie. We weten dat groei en daling horen bij economische ontwikkelingen. Soms gaat dat snel, maar zo snel als het coronavirus ondernemers heeft overvallen, is nooit eerder voorgekomen.

Deze Dag van de Ondernemer heeft net zoals alle andere jaren het belang van ondernemerschap benadrukt. Maar meer dan de afgelopen vier jaar was het ook een verwarmend hart onder de riem voor al die mooie bedrijven die Nederland kent. Gezien en gehoord worden is het motto van deze dag. Maar eigenlijk was elke dag van het afgelopen jaar een dag dat de ondernemers gezien en gehoord moesten worden. Wat pijnlijk duidelijk is geworden dat als je bedrijven stillegt of ondernemers ernstig beperkt worden in hun ondernemen, binnen no time de Nederlandse economie met een schok tot stilstand komt. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen de ondernemer zelf werd hard geraakt, maar ook alle gezinnen die afhankelijk zijn van de banen die op het spel kwamen te staan.

Gelukkig is een van de eigenschappen die ondernemers kenmerkt, naast creativiteit, flexibiliteit. Ondernemers zijn niet gewend om bij de pakken neer te gaan zitten. Aanpakken daarentegen kunnen ze wel. En dat hebben ze gedaan. Grote en kleine bedrijven. Voor die laatste groep bedrijven gebeurde dat vanuit de voor het mkb zo typerende maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Er zijn initiatieven geweest die bij hebben gedragen aan het oplossen van het te kort aan mondkapjes. In prachtige samenwerkingsverbanden zijn binnen korte tijd beademingsapparaten ontwikkeld en geproduceerd. Een paar voorbeelden van positief ondernemerschap in moeilijke tijden.
Dat mag best wel beter en vaker gewaardeerd worden. De Dag van de Ondernemer zette ondernemers in het zonnetje. Laten we hopen dat dat zonnetje voorlopig blijft stralen en uitgroeit tot een krachtige warmtebron die dagelijks zal schijnen in 2021!

 

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

Lichtpuntjes

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl