U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Als gevolg van het feit dat het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 een derde land is, geldt de regelgeving die van toepassing is bij transacties tussen u en ondernemers uit een niet-EU land. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de btw.

Leveringen

Export
Op leveringen die u doet aan ondernemers uit niet EU landen geldt als hoofdregel altijd 21% Nederlandse btw. Alleen als u kunt aantonen dat bijvoorbeeld de machine de EU grenzen heeft verlaten, mag u het 0% export tarief toepassen mits u hiertoe voldoende bescheiden uit uw administratie kunt overleggen.
Als u de goederen zelf uitvoert of laat uitvoeren door een vervoerder is bewijs niet moeilijk te leveren. U kunt de uitvoer dan aantonen door middel van: betalingen uit buitenland, facturen, vrachtbrieven, uitvoeraangifte, invoeraangifte, correspondentie.
Als de afnemer de machine zelf komt afhalen is het lastiger om dit te kunnen aantonen. Wij adviseren u dan om de afnemer te vragen om een kopie van de factuur door de douane te laten aftekenen en dan terug te sturen naar u als leverancier.

Invoer
Bij leveringen van een machine aan een ondernemer in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021 moet u zich goed realiseren dat als u de machine naar het VK brengt, de machine wordt uitgevoerd uit de EU en wordt ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk.
Als u afhankelijk van de gekozen afspraken die u hiertoe met uw afnemer in het VK heeft gemaakt (juridisch incoterms genoemd) de invoeraangifte verzorgt, bent u ook de btw bij invoer verschuldigd. Voor het doen van de btw aangifte bij invoer in het Verenigd Koninkrijk heeft u een VK btw nummer nodig. Als u in overleg met uw afnemer kiest voor een incoterm waarbij ‘niet u maar’ de afnemer de invoeraangifte doet, hoeft u als leverancier geen btw-aangifte bij invoer te doen en heeft u dus geen VK btw nummer nodig.

Diensten
Voor de btw m.b.t diensten (zoals bijvoorbeeld bij reparaties aan een machine) geldt als hoofdregel dat u als dienstverrichter niets met de btw te maken heeft. Op de factuur vermeldt u dan: Out of scope VAT. Veelal zal afhankelijk van de wetgeving in het land van de afnemer, de afnemer in zijn land btw verschuldigd zijn over de van u afgenomen dienst.

Vragen
Voor meer informatie over btw aspecten kunt u contact opnemen met Team Ondernemen Economie en Fiscaliteit of stuur een mail naar brexit@metaalunie.nl.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

Lichtpunten

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl