U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Er is op dit moment veel discussie over de Baangerelateerde Investeringskorting, afgekort BIK. Met deze nieuwe fiscale regeling wil het kabinet bedrijven twee jaar lang stimuleren om tijdens deze coronacrisis te blijven investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen. En dat is hard nodig in deze moeilijke tijd.

De tijdelijke regeling, waarvoor in totaal € 4 miljard beschikbaar is, zorgt ervoor dat bedrijven ook tijdens deze crisis blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines, en investeringen naar voren halen die anders zouden worden uitgesteld. Bedrijven kunnen deze kosten verrekenen met de loonheffing. Bij investeringen tot € 5.000.000 per kalenderjaar krijgen bedrijven een korting van 3% van het investeringsbedrag. Boven € 5.000.000 is dit een korting van 2,44% van het investeringsbedrag. En voor alle aanvragen geldt een ondergrens van € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag. En wat extra mooi is, is dat alle bestaande investeringsregelingen zoals de Kleine investeringsaftrek, de Milieu investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), ook gewoon van toepassing blijven.

Daarom is het ontzettend jammer dat dit voorstel van het kabinet in de politiek stevig ter discussie staat. Termen als ‘weggegooid geld’ en ‘cadeautje voor bedrijven’ zijn volop te horen en te lezen. De politiek beseft niet dat investeren dé manier is om de economie op gang te houden en uit de huidige crisis te komen. En daarbij is het mooi dat ook kleinere investeringen een relatief hogere korting krijgen dan grotere investeringen, waardoor de regeling ook voor het mkb goed toepasbaar is. En dat dit echt nodig is, blijkt ook uit onze economische barometer over het derde kwartaal die binnenkort verschijnt. De investeringsbereidheid blijft fors achter bij vorig jaar. Een duwtje is meer dan nodig.

Ik pleit er dan ook hartstochtelijk voor bij de politiek om deze regeling toch een kans te geven. Investeringen van de ene ondernemer hebben ook hun effect op andere ondernemers, die aan hem leveren. Met de BIK wordt het vliegwiel van onderlinge leveringen weer op gang gebracht. Bovendien verlaagt de BIK de arbeidskosten, wat ook weer een positief effect heeft op de werkgelegenheid. Het gaat om een tijdelijke investeringsregeling in een bijzondere tijd, gewoon BIKkelhard nodig!

Bert Jaarsma, directeur Organisatie Metaalunie

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl