U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De Britten stemden in 2016 tijdens een referendum vóór de brexit en vanaf die tijd is er een hoop onzekerheid bij ondernemers over de toekomstige handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Er staat veel op het spel want het VK is na Duitsland de buitenlandse markt waar Nederland het meest geld aan verdient. Inmiddels is brexit een feit en zijn de Britten formeel op 1 januari 2020 uit de Europese gemeenschap gestapt. Dat ondernemers daar nu nog niets van merken komt omdat er een transitie periode van één jaar is vastgesteld waar handel met het VK nog precies zo is als vóór de Brexit.

Nu de Britten afgelopen zomer niet zijn ingegaan op de mogelijkheid deze transitieperiode te verlengen is het zeker dat er veel gaat veranderen voor ondernemers na 1 januari a.s. De veelbesproken handelsdeal zou nog een hoop kunnen goedmaken maar de kans op een deal wordt echter steeds kleiner nu de deadline nadert en het twijfelachtig wordt of het VK en de EU nog in staat zullen zijn om in de korte periode die voor ons ligt uit de politieke impasse te komen. Als beide partijen er dan nog niet uit zijn is wat hem betreft de kous af en zal een harde Brexit volgen.

Harde brexit?
Een harde brexit heeft nog veel schadelijkere gevolgen voor de handelsrelatie dan een brexit met een deal. Niet alleen zullen ondernemers in dat geval te maken krijgen met o.a. douaneformaliteiten maar zullen zij ook rekening moeten houden met importheffingen die de concurrentiepositie van een bedrijf negatief kan beïnvloeden. Ondernemers die nu nog geen zakendoen buiten de EU zullen te maken krijgen met een extra last bij de voorbereidingen want voor hen is het doen van douaneaangifte nieuw.

Stel uw vraag bij Metaalunie
Doet u zaken met het VK en heeft u zich nog niet (voldoende) voorbereid op de nieuwe situatie die ontstaat na 1 januari a.s. is het zaak daar nu mee te starten. Koninklijke Metaalunie is uw aanspreekpunt voor vragen over de Brexit en op de kennisbank van de Metaalunie treft u veel informatie aan zodat u zich goed kunt voorbereiden.
Ook de website www.hulpbijbrexit.nl is een uitstekende bron van informatie en advies rond de Brexit. Daar treft u bijvoorbeeld de Brexit impact scan aan waardoor u in korte een inzicht krijgt wat de impact voor uw bedrijf is bij het zakendoen in het VK na 1 januari a.s. Daarnaast nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan het Brexit webinar dat Koninklijke Metaalunie organiseert voor haar leden op 9 november a.s.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl