U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunie lobby zorgt voor oplossen AVG-knelpunt bouwplaats
Dankzij actieve lobby van onder meer Koninklijke Metaalunie zijn AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)-knelpunten bij keten- en inlenersaansprakelijkheid verholpen. Voorheen moesten aannemers en inleners de persoonsgegevens die nodig zijn voor de keten- en inlenersaansprakelijkheid zelf op de bouwplaats verzamelen, vastleggen en beoordelen. Aan deze onwerkbare situatie is nu een einde gekomen omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) besloten heeft dat een onderaannemer of uitlener alle persoonsgegevens die nodig zijn voor de keten- en inlenersaansprakelijkheid wél voorafgaand aan de werkzaamheden rechtstreeks aan de aannemer/inlener mag verstrekken.

Achteraf mag een onderaannemer/uitlener een aannemer/inlener een specificatie van de gewerkte uren toesturen. De werknemers moeten wel goed worden geïnformeerd over wat er met hun persoonsgegevens gebeurt en waarom. “Door deze nieuwe situatie zijn wat Metaalunie betreft de AVG-knelpunten bij keten- en inlenersaansprakelijkheid weggenomen”, zegt Heleen Grootendorst, bedrijfsjuridisch adviseur Metaalunie. 

Bij bouwprojecten waar aannemers onderaannemers inschakelen en personeel wordt ingeleend, worden de onpraktische gevolgen van de privacyregels goed gevoeld. Grootendorst: “Het verzamelen van persoonsgegevens door een aannemer of een inlener om het risico op keten- en inlenersaansprakelijkheid te beperken is namelijk alleen op omslachtige wijze mogelijk. Enkel het Burgerservicenummer mocht de onderaannemer of uitlener aan de aannemer of inlener toesturen. Dit is zelfs een wettelijke verplichting. Ook moesten aannemers en inleners zelf op de bouwplaats de manuren registreren. Om in deze situatie verandering te brengen is Metaalunie samen met een aantal andere ondernemersorganisaties geruime tijd in gesprek geweest met verschillende ministeries en de AP. En dat heeft tot resultaat geleid.”

> Meer informatie over deze materie.

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl