U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Laatste aanpassing 28-10-2020

Ontwikkelingen gaan snel

Raadpleeg voorafgaand aan uw reis naar België altijd de speciale coronapagina voor ondernemers van RVO met veel gestelde vragen én bekijk het actuele reisadvies voor België van het ministerie van Buitenlandse Zaken, i.v.m. constante ontwikkelingen. Onderstaande is een korte samenvatting.

Verblijf mìnder dan 48 uur: geen test- en quarantaineplicht voor noodzakelijke (zaken)reizen
Nederlanders die voor een noodzakelijke (zaken)reis naar België reizen, zoals het uitvoeren van (dringende) werkzaamheden, welke minder dan 48 uur duurt, zijn vrijgesteld van quarantaine en preventief testen.

Verblijf méér dan 48 uur: Maatregelen Belgische overheid

  • Reizigers die voor een noodzakelijke reis naar België reizen met een verblijf van LANGER dan 48 uur moeten een Passenger Locator Form invullen. Dit formulier moet binnen 48 uur voor aankomst in België ingevuld zijn. Daarna krijgt u informatie over de te nemen coronamaatregelen. De Belgische autoriteiten kunnen controles uitvoeren en vragen naar de invulling van dit Passenger Locator Form. Dit formulier geldt óók voor het beroepsgoederenvervoer, mits het verblijf langer is dan 48 uur.
  • Na beoordeling als hoog-risico contact, moeten reizigers verplicht na aankomst in zelfquarantaine gaan en verplicht na 5 dagen een test laten afnemen. Zij krijgen hiervoor een activatiecode toegestuurd waarmee ze een afspraak kunnen maken bij een afnamecentrum. Alleen testen die zijn afgenomen in België worden erkend. 
  • De quarantaine mag onderbroken worden voor een noodzakelijk doel van de reis (bijvoorbeeld een zakelijke vergadering, of zoals het verrichten van dringend werk). Na een negatieve testuitslag mag de zelfquarantaine 7 dagen na aankomst worden beïndigd. In de week na de quarantaineperiode moet de reiziger waakzaam blijven op symptomen.
Bron: Reisadvies België

Let op:

  • Per provincie / gewest kunnen aanvullende / andere regels gelden, zie de RVO pagina
  • Aanbeveling: zorg voor bewijs van het werk, zoals kopie opdracht en een werkgeversverklaring
Regels bij terugkeer naar Nederland
Ondernemers die voor noodzakelijk werk in België zijn geweest, wordt door de Nederlandse overheid dringend geadviseerd om bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Momenteel gelden er helaas (nog) geen uitzonderingen voor het verrichten van tijdelijke technische werkzaamheden. Wij raden aan het dringende advies op te volgen. Indien uw bedrijf een bron van besmettingen blijkt, kan de inspectie boetes opleggen en uw bedrijf twee weken sluiten. De risico afweging ligt bij de ondernemer.

Actuele informatie

Vragen
U kunt met vragen contact opnemen met het team Bedrijfseconomisch, via bedrec@metaalunie.nl, tel. 030 - 605 33 44.

Voor vragen omtrent het Passagier Lokalisatie Formulier, de covid-test en quarantaineverplichting in België, contacteer de FOD Volksgezondheid via telefoon (0032) (0)800 14 689, dit is de corona infolijn, of mail naar info.coronavirus@health.fgov.be.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl